Stranačke aktivnosti     | 02.11.2021. 14:44 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

 

Amer Obradović: U ministarstvu obrazovanja KS nisu čuli za Privremeni sporazum o pravima povratnika! 

Zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH Amer Obradović je ocijenio šokantnim odgovore kantonalnih ministarstava obrazovanja na upit o primjeni Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika u entitetu Federacija BiH.

„Na zvanični upit o primjeni Sporazuma koje je, na moju inicijativu, uputilo Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja proslijedilo nadležnim ministarstvima, od 10 kantona odgovor smo dobili od samo 6 kantona. Iz odgovora se vidi da su jedino u Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu svjesni obaveza koje proizlaze iz ovog Sporazuma. Šokira da u zvaničnom odgovoru Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo stoji da ministarstvo nije upoznato sa Privremenim sporazumom“, pojašanjava Obradović.

Obradović navodi da odgovori upućuju na istu argumentaciju koju koristi Ministarstvo prosvjete i kulture RS u slučajevima bošnjačkim povratničkih zajednica i pristupa obrazovanju u posljednjih deset godina.

„U entitetu Republika Srpska se nastava iz tzv. 'nacionalne grupe predmeta' prema Nastavnom planu i programu nekog od kantona iz Federacije BiH provodi u 18 osnovnih škola. Već skoro deceniju traje borba djeca iz Konjević Polja kod Bratunca i Vrbanjaca kod Kotor-Varoša za priznavanje prava koja proizlaze iz Privremenog sporazuma. Međutim, šta da očekujemo u toj borbi, ukoliko sa ove 'naše' strane entitetske linije razgraničenja, nismo napravili ništa da pravimo jedan drugačiji koncept. Od obrazovanja sve počinje. I dok su nam puna usta priče o zaštiti države, hrabrosti i borbenosti, nismo se ni pomakli po pitanju rješavanja Konjević Polja, Liplja, Vrbanjaca, ne znamo koliko imamo djece u povratničkim zajednicama, a ti brojevi su sada pali na ispod 4 hiljade u osnovnim školama u RS-u od nekih 85.000 osnovaca. I dok oni vode bitke za fundamentalno pitanja pristupa obrazovanju bez diskriminacije, izgleda da Kanton Sarajevo, ali i veći dio Federacije, odbija pokazati svojim primjerom da se drugačije odnosi prema ovim pitanjima u svojoj avliji“, zaključuje Obradović.

 

Press služba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana