Bosna i Hercegovina     | 03.11.2021. 08:35 |

Društvo za ugrožene narode - Odustanite od dodjele ordena Gideonu Greifu

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 3. novembra (FENA) - Društvo za ugrožene narode uputilo je pismo predsjedniku Savezne Republike Njemačke Franku-Walteru Steinmeieru u kojem od njega traže da uime preživjelih žrtava i svih građana Bosne i Hercegovine odustane od dodjele Ordena za zasluge Savezne Republike Njemačke Gideonu Greifu.

U pismu objašnjavaju da je takozvana nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine trebala, kako joj i naziv sugerira, ustanoviti koliko je civila stradalo na tom području, ali njeni rezultati negiraju najveći zločin počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Podsjećaju da su Komisiju formirali srpski nacionalist i aktualni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik te vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, koji već 26 godina negiraju genocid nad Bošnjacima počinjen u BiH.

Ističu da su Gideon Greif i drugi članovi te komisije negirali da je počinjen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici iako je nekoliko presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde (ICJ) potvrdilo da su zločini počinjeni u Srebrenici - genocid.

Međunarodni sud pravde također navodi da su djela počinjena u Srebrenici počinjena s posebnom namjerom da se uništi dio muslimanskog stanovništva Bosne i Hercegovine i da se stoga radi o genocidu.

- Gideon Greif i članovi njegove komisije bave se falsificiranjem historije kojom se srpski nacionalisti bave više od četvrt stoljeća. Ti napori sežu od pokušaja negiranja broja poginulih do pokušaja da se krivnja prebaci na žrtve tvrdnjom da su zločini bili odgovor i odmazda na bošnjačke provokacije - navodi se u saopćenju.

Nakon objave kontroverznog i manipulativnog izvještaja, ističu iz Društva za ugrožene narode, Greif je ustvrdio da je ponosan na ono što su on i ostali članovi komisije postigli i da će rezultat pridonijeti pomirenju.

- Paradoks je da kao predsjednik Njemačke, države koja priznaje neosporan genocid nad Bošnjacima, Gideonu Greifu dodijelite Orden za zasluge Savezne Republike Njemačke, dakle čovjeku koji negira taj isti genocid - upozoravaju u pismu koje je Feni ustupila Jasna Čaušević iz Društva za ugrožene narode.

Kažu da bi Greif trebao prepoznati i poštivati presude međunarodnih sudova, umjesto da negira zločine te da za njega nisu validni ni dokumenti Ujedinjenih naroda, niti rezolucije Evropskog parlamenta koje su jednoglasno osudile genocid i pozvale parlamente evropskih država da priznaju genocid u Srebrenici i odaju komemoraciju žrtvama 11. jula.

- Orden Gideonu Greifu ponizio bi nevine žrtve i pogoršao napetu situaciju u Bosni i Hercegovini. On bi bio upravo dobrodošao poricateljima genocida i ugrozio bi krhki mir u toj zemlji. Molimo Vas da povučete odluku o odlikovanju. Vaše odustajanje od dodjele bio bi častan i human čin i doprinio bi ugledu Njemačke - zaključuje se u saopćenju Društva za ugrožene narode.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Društvo za ugrožene narode za BiH: Hitno donijeti zakonski okvir za inkriminaciju femicida

Čaušević: Izvući pouke nakon prestanka rada Suda u Haagu

Schwarz-Schilling: Aktualna agresija na Ukrajinu mogla bi se proširiti i na zapadni Balkan

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'