Stranačke aktivnosti     | 03.11.2021. 09:23 |

Saopćenje za javnost DNS-a

FENA Saopćenje

Savić: Zdravlje dostupno svima

Sa ciljem zaštite zdravlja naših sugrađana, Demokratski narodni savez zahtjeva da se pod hitno donesu mjere koje će omogućiti dostupnost lijekova svima bez obzira na imovinsko stanje.

Svjedoci smo nemilih scena u apotekama da naši sugrađani odustaju od nabavke pojedinih lijekova jer nemaju dovoljno novca da plate participaciju za njih.

Posljedice navedenog su drastične po njihovo zdravlje i država mora prevazići taj problem.

DNS predlaže :
Da se svi lijekovi sa Pozitivne liste lijekova koji se izdaju na ljekarski recept, a nalaze se na tzv. listi B /građani moraju doplatiti 50%/ prebace na listu A /bez doplate/ sve dok traje pandemija.

Druga mjera koju DNS predlaže je uvođenje obrnuto proporcionalne marže na cijenu lijekova što u praksi znači da za lijek koji košta 10 KM u veleprodaji marža ostaje 20% odnosno još 2 KM ali za lijek koji košta 1000 KM marža ne smije biti 20% odnosno 200 KM nego najviše 5%. Ovom mjerom bi samo na ovom primjeru uštedjeli građanima i Fondu zdravstva na jednoj kutiji 150 KM.

Odbor za zdravstvo DNS-a
dr Bojan Savić

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

DNS

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost DNS-a

Saopćenje za javnost DNS

Saopćenje za javnost DNS

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'