Stranačke aktivnosti     | 03.11.2021. 09:29 |

Saopćenje za javnost GO SDA Tuzla

FENA Saopćenje

  
GO SDA Tuzla traži izjašnjenje Etičkog komiteta UNTZ-a povodom javnog istupa dekana PMF-a prof. Vedada Pašića
 

Povodom javnog istupa dekana Prirodno – matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli profesora Vedada Pašića, Gradski odbor Stranke demokratske akcije od ove institucije zahtjeva da se ogradi od vrijeđanja i ponižavanja vrhovnog komadanta ARBiH, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

U spornom statusu objavljenom putem društvenih mreža između ostalog navedeno je kako Alija Izetbegović ne bi trebao imati ulicu u Tuzli, zbog toga što ništa nije učinio i zbog toga što je mnogo toga „katastrofalnog” uradio za Tuzlu. Profesor Pašić je u svom statusu „kretenskim“ nazvao  i ranije ime Aleje bosanskih vladara.

Podsjećanja radi prvi predsjednik Alija Izetbegović je spriječio da Bosna i Hercegovina postane provincija „velike Srbije.“  Tokom brojnih pregovora o budućnosti BiH, koji su trajali praktično cijeli rat, Izetbegović se sreo sa gotovo svim značajnim državnicima tog vremena. Neki od njih su dolazili u opkoljeno Sarajevo, poput francuskog predsjednika Mitteranda.

Pod vodstvom Alije Izetbegovića, nastala je nezavisna Bosna i Hercegovina i Armija Republike Bosne i Hercegovine. Tokom četverogodišnjeg rata, Izetbegović je, iako vrhovni komandant i sam bio u stalnoj životnoj opasnosti. Poznata je činjenica da je zgrada Predsjedništva BiH, u koju je uredno dolazio na posao svaki dan, s manjim ili većim intenzitetom bila granatirana sve vrijeme opsade grada. Gađana je svim vrstama projektila, od kojih je, nažalost, poginulo 57 ljudi. Osim ovoga, Izetbegović je često izlazio na slobodne teritorije širom Bosne i Hercegovine. Bez oklijevanja je letio u helikopterima sumnjive kakvoće, zbog čega su se plele legende o njegovoj hrabrosti. Nije oklijevao oštro kritizirati politike vlada zapadnih zemalja. Činilo mu se da međunarodna zajednica nema jasan i razrađen plan u BiH.

Dobio je nekoliko značajnih nagrada od islamskog svijeta: 1993. godine nagrada Kralj Fejsal za službu islamu; 1996. godine nagrada Mislioc godine Fondacije Ali Osman Hafiz iz Medine; 1997. godine Državni orden Republike Turske; 1997. godine Počasni doktorat Univerziteta u Rijadu; 1998. godine Orden Države Katar Orden nezavisnosti; 1997. godine Titula počasnog doktora pravnih nauka Marmara univerziteta u Istanbulu; 2001. godine nagrada Islamska ličnost godine Ujedinjenih Arapskih Emirata.

O Aliji Izetbegoviću su govorili najveći državnici, diplomate, političari i intelektualci.

Bivši Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown: “Divim se i jako poštujem Aliju Izetbegovića. Prvi put sam ga sreo u augustu 1992. godine. Tada sam posjetio Predsjedništvo BiH dok su okolo sipale minobacačke granate. Od trenutka kada sam se sreo s njim, imam taj duboki osjećaj divljenja i izuzetnog poštovanja prema njemu. Duboko sam uvjeren da bez njega ova zemlja ne bi postojala. A ja jako volim Bosnu i Hercegovinu. Ponavljam da bez Izetbegovića ova zemlja danas ne bi postojala i ništa drugo ne mogu osjećati prema njemu nego duboko divljenje i izuzetno poštovanje. Izetbegovića sam uvijek smatrao ocem ove države i naš zadatak sada je da nastavimo graditi BiH, osiguramo njene granice i da je osposobimo da služi svim svojim građanima.”

Bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan je izjavio: “Predsjednik Izetbegović ostat će upamćen po historijskoj ulozi u očuvanju jedinstva BiH i izgradnji bosanske države.”

Predsjednika Aliju Izetbegovića su poštovali i uvažavali svi visoki dužnosnici Istoka i Zapada, zbog toga kao politički subjekt čiji je on osnivač tražimo da Univerzitet u Tuzli postupi prema Etičkom kodeksu koji predviđa u članu tri da je nastavnik dužan savjesno i odgovorno obavljati poslove za koje je biran, na najbolji mogući način, dostojanstveno i odgovorno.

Svojim ponašanjem u javnom i privatnom životu obavezan je čuvati ugled i dostojanstvo Univerziteta u Tuzli i profesije koju obavlja. Zbog svega navedenog, vrijeđanje Alije Izetbegovića smatramo grubim vrijeđanjem  države Bosne i Hercegovine i boraca ARBiH čiji je bio vrhovni komadant i tražimo zauzimanuje jasnog stava Etičkog komiteta Univerziteta u Tuzli.

Također, Stranka demokratske akcije u Tuzli poziva sve političke subjekte koji podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine da osude čin vrijeđanja i ponižavanja prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Pozivamo političku stranku koja je podržala zadržavanje profesora Pašića na mjestu dekana PMF-a da se izjasni da li stoji iza ovakvih uvreda, a profesora molimo da se zadrži na poljima matematike i potrudi da fakultet koji vodi upiše nešto više studenata od dvadeset.

 

                                  GO SDA TUZLA

                                                                          

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana