Svijet     | 03.11.2021. 10:36 |

Prva delegacija Evropskog parlamenta u posjeti Tajvanu

FENA Internet

TAJPEH, 3. novembra (FENA) - Tajvan je u srijedu dočekao prvu delegaciju Evropskog parlamenta u posjeti otoku, nazivajući posjetu značajnom, i posljednjim potezom ka jačanju veza Evropom u jeku pojačanih napetosti između Tajpeha i Pekinga.

Tajvan, koga Kina smatra vlastitom teritorijom i ne odbacuje njegovo osvajanje silom, nema zvanične diplomatske odnose s bilo kojom evropskom zemljom izuzev s Vatikanom. Otok je, međutim, nestrpljiv da produbi veze s demokratijama Evropske unije.

- Današnja delegacija prva je zvanična delegacija Evropskog parlamenta u istoriji koja je posjetila Tajvan - navodi tajvansko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

Delegacija, predvođena francuskim članom Evropskog parlamenta Raphaelom Glucksmannom, raspravljat će o složenim prijetnjama, među kojima su dezinformacije i kibernetski napadi, s tajvanskim zvaničnicima, dodalo je ministarstvo.

Trodnevnu posjetu organizirala je komisija Evropskog parlamenta za sprečavanje stranog uplitanja, kao što je plasiranje dezinformacija, u demokratski proces.

Tajvanski predsjednički ured navodi u saopćenju da će vlada podijeliti svoja iskustva u suočavanju s izazovima “stranog infiltriranja” s delegacijom.

 - Iskustvo Tajvana u suočavanju s ponavljanim i sofisticiranim napadima kroz mobilizaciju kompletnog društva jedinstveno je – navodi Glucksmann u izjavi za javnost uoči odlaska na Tajvan.

Predsjednica Tsai Ing-wen upozorila je na pojačane kineske napore kako bi Peking izvršio uticaj na demokratski otok, i zatražila je od sigurnosnih agencija da se suprotstave naporima infiltracije.

Posjeta evropskih poslanika uslijedila je nakon što je tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu učinio rijetku posjetu Evropi prošlog mjeseca koja je razbjesnila Peking, koji je upozorio zemlje koje su primile tajvanskog šefa diplomatije na ugrožavanje njihovih bilateralnih veza s Kinom.

Evropski parlament je u oktobru usvojio neobavezujuću rezoluciju o jačanju veza s Tajvanom, uključujući i rad na bilateralnom investicijskom sporazumu.

Delegacija će se sastati tokom dana s tajvanskim premijerom Su Tseng-changom prije sastanka s Tsai u četvrtak, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'