Bosna i Hercegovina     | 03.11.2021. 12:01 |

Lučić: Pronaći i sankcionisati počinioce vandalskog čina u župi Čajdraš

FENA Saopćenje

SARAJEVO/ZENICA, 3. novembra (FENA) - Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić osuđuje skrnavljenje katoličkog krsta u mjestu Krušćik u zeničkoj župi Čajdraš, gdje su nepoznati počinioci ispisali neprimjerene poruke koje su uznemirile vjernike.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Ministarstva, taj vandalski čin dogodio se na vjerski praznik, što je posebno bolno i uznemirujuće. Ministar Lučić apeluje na nadležne institucije da pronađu i adekvatno sankcionišu počinioce.

- Skrnavljenje vjerskih objekata u posljednje vrijeme je učestalo, predstavlja najprimitivniji vid izražavanja mržnje. To je necivilizacijski čin koji šalje lošu poruku svima, jer je to udar na duhovnost i tradiciju. Vjerski objekti i obilježja su simbol identifikacije koji su, nažalost, često na meti ekstremista koji ih skrnave i na taj način šalju negativnu poruku da neko negdje nije dobrodošao. Poštivanje različitosti jedini je način suživota i uspostavljanja pomirenja da bi se izgradilo bolje, sigurnije i prosperitetnije društvo - navodi se.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH odbacilo medijske navode o obilježavanju Dana Roma

Vijeće Evrope dostavilo izvještaj o pristupu LGBTI osoba zdravstvenoj zaštiti u BiH

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu