Bosna i Hercegovina     | 03.11.2021. 13:56 |

Javni poziv za stipendiranje učenika i studenata, olakšani kriteriji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. novembra (FENA) - Općina Stari Grad Sarajevo sutra će raspisati javni poziv za stipendiranje nadarenih učenika i studenata za školsku/akademsku 2021/2022.godinu, a za stipendije je nacrtom budžeta planirano 110.000 KM.

Stipendiranje će se vršiti na osnovu izmijenjenog Pravilnika kojim su djelimično olakšani kriteriji za studente fakulteta iz oblasti medicinskih i tehničkih nauka, te grupacije prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka.

Ti studenti će ubuduće moći aplicirati za stipendije ako imaju prosjek 8,5, dok je ranije traženi prosjek bio 9. Studenti svih ostalih fakulteta i dalje za apliciranje moraju imati prosjek 9.

Olakšice su uvedene uzimajući u obzir situaciju na tržištu rada i povećanu potrebu za visokoobrazovanim kadrom iz oblasti medicinskih i tehničkih nauka, te grupacije prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka, kao i dužinu trajanja studija u odnosu na fakultete iz grupacije umjetnosti, društvenih i humanističkih nauka.

Osim toga, kako bi se što pravednije izvršio odabir nadarenih učenika od sada je pravilo da kod direktnog izbora učenika prvog razreda srednjih škola, prednost imaju oni koji imaju prosjek ocjena 5,0 od šestog do devetog razreda osnovne škole.

Usvojeni su i dodatni kriteriji kod bodovanja za kandidate koji su učestvovali na općinskim takmičenjima (robotika, školske lige, likovne kolonije...), te za učenike koji su završili osnovnu muzičku školu ili imaju status perspektivnog sportiste.

Pravo učešća na Javnom pozivu imaju nadareni učenici i studenti starosti do 25 godina, koji se nalaze na redovnom školovanju u srednjim i visokoškolskim ustanovama.

Uslov je i da nisu obnavljali godinu, da su državljani BiH, te da imaju prebivalište na području općine Stari Grad Sarajevo u neprekidnom trajanju od pet godina. Javni poziv će biti objavljen u dnevnim novinama i na web stranici www.starigrad.ba/javni pozivi, konkursi i oglasi, a trajat će 15 dana, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Općina Prozor-Rama objavila javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih

Općina Centar u 2024. stipendira 1239 učenika i studenata

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana