Bosna i Hercegovina     | 03.11.2021. 15:50 |

Turska vojna misija u BiH i drugi put obnovila Srednju muzičku školu u Zenici

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 3. novembra (FENA) – Nakon završetka projekta obnove, koju su zajednički finansirali Turska vojna misija u Bosni i Hercegovini te Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona, 73 učenika Srednje muzičke škole danas su prvi put ove školske godine nastavu pratili u školskim prostorijama.

Na prigodnoj svečanosti tim povodom, vrpcu su presjekli ministar obrazovanja ZDK Spahija Kozlić, šef Turske vojne misije u BiH brigadir Barisa Konak te direktor škole Arnes Bajramović.

-Zaista mi je drago da kao predstavnik turskog naroda i jednog njenog nerazdvojivog dijela - Turske armije, koja je od 1993. godine realizovala preko 700 projekata u BiH, koji su za cilj imali razvoj socio-kulturne i ekonomske situacije društva u cjelini, mogu prisustvovati ovoj svečanosti. Turski i bosanski narod duboko su vezani zajedničkom historijom i neraskidivim, vjekovnim vezama. Naše prijateljstvo i bratstvo, koje seže u daleku prošlost, nastavit će se i u budućnosti i trajat će vječno - istakao je Konak.

Važnost projekta obnove te zeničke umjetničke škole, Konak je ilustrirao i riječima Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne države Republike Turske, koji je, kako je naveo Konak, jednom prilikom rekao da "narod koji je ostao bez umjetnosti, to znači kao da je u venama prekinut i njegov život“.

Ministar Kozlić podsjetio je kako su brojni projekti koji, posebno u sferi obrazovanja, zajednički realiziraju s Turskom vojnom misijom u BiH, Institutom Yunus Emre, Vladom Turske...da ih legitimno smatra i "sastavnim dijelom tog ministarstva“.

Obnova ove zeničke škole, u kojoj je zamijenjena stolarija, urađena nova fasada te i renoviranje unutrašnjosti zgrade i mokrih čvorova, ukupno je koštala oko 70.000 KM. Veći dio tog novca, negdje oko 50.000 KM, kako je istakao ministar Kozlić, osigirala je Turska vojna misija.

-Ministrastvo je radilo unutrašnje radove i sve druge radove, koji su bili neophodni da bi projekat započeo s realizacijom. Obećao sam školi da ćemo obnoviti i muzičke instrumente. Koliko sutra, kada direktor dostavi zahtjev, ja ću to uvrstiti i nadam se, do kraja godine, da ćemo to moći i realizirati - najavio je ministar Kozlić.

Uporedo, napomenuo je, njegovo ministarstvo realizira i obnovu 20 školskih i fakultetskih objekata u sklopu projekta "Energetska efikasnost“, ali i sa drugim organizacijama - Caritasom, Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država, Ambasadom Katara...

-Plan je da do kraja ovog mandata bude obnovljeno oko 60 obrazovnih objekata - istakao je Kozlić.

Direktor Bajramović zahvalio je donatorima te podsjetio kako je Turska vojna misija u BiH u obnovi ove zgrade sudjelovala i 1996. godine, odmah nakon rata u BiH.

-Ovo je već drugi put da nam izlaze u susret. Pošto je ova zgrada izgrađena 1905. godine, dosta je bila pohabana, trošna...Bila je korištena za različite institucije i u različite svrhe pa je bilo neophodno po drugi put njeno renoviranje - u pravom smislu te riječi.

Urađena je fasada, toplotna izolacija, sanirani su mokri čvorovi, nove pločice - napomenuo je Bajramović.

Osim 73 đaka, renoviranjem školske zgrade i 42 zaposlenika te škole dobilo je ugodniji radni prostor.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Turska vojna misija sutra organizira iftar na platou ispred Vijećnice

Srednja škola Konjic dobila novi kabinet za turski jezik

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta