Svijet     | 03.11.2021. 16:01 |

Ministarstvo odbrane Ukrajine - Kod granice se nalazi 90.000 ruskih vojnika

FENA Internet

KIJEV, 3. novembra (FENA) - Nakon nedavno održanih manevara, Rusija je ostavila brojne jedinice nedaleko od granice s Ukrajinom i sada njihov broj ukupno iznosi 90.000, objavilo je u srijedu Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Ruske oružane snage su u posljednjem periodu održale seriju velikih vojnih vježbi, u kojima su učestvovali brojni rodovi vojske, uključujući padobrance, navodi Ministarstvo i dodaje kako su nakon obuke ostale jedinice 41. armije i nalaze se 260 kilometara od granice.

- Treba istaći da se Ruska Federacija periodično koristi praksom prebacivanja i akumuliranja vojnih jedinica kako bi održala tenzije u regiji i politički pritisak na susjedne države - navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane, prenosi Reuters.

Ovog proljeća Moskva je alarmirala Kijev i zapadne prijestolnice raspoređivanjem više od 100.000 vojnika duž granice s Ukrajinom, no kasnije ih je povukla u baze.

U ponedjeljak je Ministarstvo odbrane Ukrajine negiralo medijske navode da Rusija gomila jedinice na granici, kazavši kako nije primijećeno povećanje snaga niti broja komada naoružanja.

Američki medij Politico je objavio kako je u ponedjeljak komercijalni satelit napravio snimke koje potvrđuju nedavne izvještaje da Rusija ponovo okuplja jedinice i opremu na granici s Ukrajinom, prenosi Al Jazeera Balkans.  

Satelitski snimci američke svemirske kompanije Maxar Technologies pokazali su blizu 1.000 vojnih vozila kod ruskog grada Jelnje, 250 kilometara sjeverno od granice s Ukrajinom.

Kremlj je odbacio te navode, a u srijedu je objavio kako Rusija održava vojno prisustvo na svojoj teritoriji gdje god smatra da je neophodno.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Ruski vojni avion srušio se u more kod Krima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo