Stranačke aktivnosti     | 04.11.2021. 07:43 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Prostor Bosne i Hercegovine je kroz historiju bio „međa“ između istoka i zapada. To još seže od Rimskoga carstva koje se ovdje podjelilo na istočno i zapadno carstvo, pa nadalje.  

Stoga su se, ovdje, lomila koplja kroz turbulentnu historiju koja nas je obilježila.   

Današnje poimanje istočno – zapadnog ratovanja je dijametralno suprotno od nekadašnjega. Danas se ratuje diplomatskim i informacijskim sredstvima, a ratni plijen je utjecaj. Vojnici nisu ni istočnjaci ni zapadnjaci – već mi. 

Od 90-ih godina, takav scenarij je viđen nebrojeno puta, kao i istočno – zapadnjačka lakoća žrtvovanja ili odricanja „svojih vojnika“.  

Takav scenario je ponovo viđen u pripremi za sjednicu Vijeća sigurnosti, kada se raspravljalo o produženju mandata EUFOR – a, gdje se odbio čak i spomenuti Ured visokog predstavnika.

U ime Istoka, pobjedu su izvojevale Rusija i Kina, koje su ultimativno tražile skidanje sa dnevnoga reda Izvješće Visokoga predstavnika, zarad podrške produženju mandata EUFOR - a u BiH.  

Međutim, ovo su „igre bez granica“ u kojima je svaka pobjeda „Pirova“, jer slijedi nastavak.  

Sljedeći ustupak koji će biti nužan za Rusiju ili Kinu od strane zapadnih zemalja, mogao bi biti uslovljen njihovoga odricanja i podrške njihovim agentima na Zapadnom Balkanu. Oni će to, empirijski promatrajući, učiniti „bez da trepnu“.  

Ti agenti igraju opasnu igru, koja je, zapravo, najopasnija po njih samih.  

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo