Svijet     | 04.11.2021. 11:29 |

Rusija protjerala dopisnika nizozemskih novina

FENA Internet

AMSTERDAM, 4. novembra (FENA) - Rusija je protjerala nizozemskog novinara zbog”administrativnih prekršaja”, u drugom takvom potezu ove godine.

Moskva je uskratila vizu dopisniku novina Volkskrant, Tomu Venninku, i zabranila mu je ulazak u zemlju do januara 2025, godine, pišu novine.

Vennink je novčano kažnjen u 2019. što nije registrovao svoju kućnu adresu kod vlasti, i u 2020. je novčano kažnjen zbog obilaska provincije bez odobrenja lokalnih vlasti.

Novinarka BBC-ja Sarah Rainsford, jedna od dvoje moskovskih dopisnika britanskog emitera programa, trajno je protjerana u augustu.

Vennink je izvještavao za Volkskrant od 2015. i nije imao problema u produžavanju važenja svoje novinarske akreditacije u prethodnim godinama, pišu novine.

- On je čuo u ponedjeljak da mu je ministarstvo vanjskih poslova uskratilo vizu i da ima tri dana da napusti zemlju - navode novine.

Ruski zvaničnici nisu bili odmah dostupni radi komentara, navod Reuters.

Nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da žali zbog odluke Moskve.

- Nije prihvatljivo za Nizozemsku da se njen novinar protjera iz druge zemlje mimo svoje volje – izjavio je ministar vanjskih poslov Ben Knapen.

Diplomatski odnosi između Nizozemske i Rusije zategnuti su u posljednjim godinama, dok nizozemska vlada optužuje Moskvu za obaranje malezijskog aviona 2014. godini na letu MH17 iznad istočne Ukrajine.

Suđenje je u toku u Nizozemskoj za trojicu Rusa i Ukrajinca navodno umiješanih u raketni napad koji je raznio malezijski avion iznad teritorije pod kontrolom proruskih separatista koji se bore protiv ukrajinskih vladinih snaga.

Skoro dvije trećine od 298 ljudi koji su bili u avionu su nizozemski državljani.

Rusija negira umiješanost u napad.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Rjabkov: Rusija razmatra da smanji diplomatske odnose sa SAD-om

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

U ruskom raketnom napadu na Harkov povrijeđeno šest osoba

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu