Bosna i Hercegovina     | 04.11.2021. 12:05 |

Utvrđen koeficijent 1 za novčanu egzistencijalnu naknadu demobiliziranim borcima

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Federalna vlada danas je donijela Odluku kojom je utvrdila koeficijent 1 (jedan) za obračun i isplatu mjesečne novčane egzistencijalne naknade demobiliziranim braniocima i članovima njihovih porodica za period oktobar - decembar 2021. godine (IV kvartal) u okviru "Tekućeg transfera pojedincima - Transfer za implementaciju Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica - novčana egzistencijalna naknada", utvrđenog Budžetom Federacije BiH za 2021. godinu.

Na osnovu ovog koeficijenta i iznosa utvrđenog iznosa u članu 22. stav (1) Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, bit će utvrđena visina mjesečne novčane egzistencijalne naknade demobiliziranim braniocima i članovima njihovih porodica za period oktobar - decembar 2021. godine.

Na ovaj način će biti ispoštovana dosljedna primjena Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica - novčana egzistencijalna naknada. Za realizaciju Odluke osigurana su sredstva u Budžetu FBiH za 2021. godinu u iznosu od 45 miliona KM.

 

 

 

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Vlada Federacije BiH je, na prijedloge rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije dala prethodnu saglasnost za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2021. godinu privrednim društvima TOLA COMPANY d.o.o. Zenica u iznosu od 900.000 KM, a privrednom društvu Čičak d.o.o. Međugorje u iznosu od 160.000 KM. 

Danas je usvojen Kvartalni izvještaj o napretku Projekta “Podrške zapošljavanju” (ESP) za period juli - septembar 2021. godine.

Vlada FBiH je prihvatila odgovore svih federalnih ministarstava i Federalnog zavoda za programiranje razvoja na izvještaj revizije učinka „Uspostavljanje efikasnog sistema planiranja i donošenja strategija Federacje BiH" iz septembra 2021. godine. Današnji zaključak i odgovori svih federalnih ministarstava i Federalnog zavoda za programiranje razvoja bit će dostavljeni  Uredu za reviziju institucija u FBiH i Federalnom ministarstvu finansija.

Federalna vlada je danas donijela potrebne akte za pokretanje procedure raspisivanja javnog oglasa za popunjavanje Komisije za koncesije FBiH, te javnog konkursa za imenovanje članova Upravnog odbora, direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo FBiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu