Regija     | 04.11.2021. 14:48 |

Dogovoreno formiranje Implementacijskog vijeća za Otvoreni Balkan

FENA Mladenka Krilic

BEOGRAD, 4. studenoga (FENA) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da je na sastanku s najvišim zvaničnicima Albanije i Sjeverne Makedonije dogovoreno formiranje Implementacijskog vijeća čiji će zadatak biti da koordinira dogovoreno u okviru inicijative Otvoreni Balkan, jer je zaključeno da mnoge stvari koje su postignute na političkoj razini nisu uvijek bile sprovođene na terenu.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka u Beogradu s premijerom Albanije Edijem Ramom i zamjenikom premijera Sjeverne Makedonije Nikolom Dimitrovim, Vučić je rekao da su svi ljudi iz biznis zajednice te tri zemlje podržali projekat Otvoreni Balkan ali da su se žalili da neke stvari na granicama nisu bile pretočene u realnost, prenosi Beta.

Trilateralnom sastanku prethodio je razgovor zvaničnika s predstavnicima kompanija iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, kao i razgovor sa predstavnicima Atlantskog vijeća.

Potpredsednik Vlade Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je da uprkos političkoj krizi u toj zemlji nema rizika da će napustiti inicijativu Otvoreni Balkan.

Rekao je da i u slučaju da dođe do promjene vlasti makedonsko društvo želi da ide naprijed te da će zadatak svake vlade biti europeizacija zemlje, jačanje demokratije i rast ekonomija što iziskuje blisku saradnju u regiji.

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija pozivaju Kosovo da se priključe Otvorenom Balkanu, a da neslaganja treba rješavati u dijalogu.

"Tri zemlje bez ikakve razlike pozivaju Kosovo da dođu da rade sa nama. Kada je riječ o neslaganjima to se rješava u dijalogu", rekao je Rama novinarima u Palati Srbija.

Premijer Albanije je najavio da će na narednom sastanku u okviru inicijative Otvoreni Balkan u Tirani, koji će biti održan u prosincu, svi dogovori biti pretvoreni u "konkretne rezultate" i istaknuo da je Srbija napravila veliki iskorak u privlačenju direktnih stranih ulaganja.

Dodao je da će svima biti bolje ako se u inicijativu uključi svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vučić: Otpor rezoluciji o Srebrenici u UN-u sve veći, naša borba traje i neće biti laka

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu