Svijet     | 04.11.2021. 20:02 |

Uhapšen analitičar koji je pomagao u dosjeu Trump-Rusija

FENA Internet

WASHINGTON, 4. novembra (FENA) - Ruski analitičar Igor Danchenko koji je jedan od izvora izvještaja o navodnim vezama između Donalda Trumpa i ruske vlade pred predsjedničke izbore 2016. godine uhapšen je i optužen danas da je lagao FBI-ju o svojim izvorima informacija.

Slučaj protiv Igora Danchenka dio je tekuće istrage specijalnog tužioca Johna Durhama o porijeklu FBI-jeve istrage o tome jesu li Trumpova kampanja 2016. i Rusija bili u zavjeri kako bi se promijenio ishod togodišnje predsjedničke kampanje, prenosi Associated Press.

Optužnica od pet tačaka tereti Danchenka, ruskog analitičara sa sjedištem u SAD-u, da je dao više lažnih izjava FBI-u kada je intervjuisan 2017. o njegovoj ulozi u prikupljanju informacija za Christophera Steelea, bivšeg britanskog špijuna kojeg su demokrati platili da istražuje veze između Trumpa i Rusije.

Danchenko je bio izvor Steelea, čiji je dosje istraživanja dostavljen FBI-u i korišten kada su federalne vlasti zatražile i dobile nalog za praćenje bivšeg saradnika Trampove kampanje.

U optužnici se navodi da je Danchenko doveo FBI u zabludu negirajući vezu s izvršnim direktorom za odnose s javnošću i dugogodišnjim demokratskim operativcem i pristašom Trumpove protivnice iz 2016., Hillary Clinton, kada je zapravo anonimno donio jednu od svojih optužbi toj osobi. Također je optužen za izmišljanje detalja telefonskog razgovora s nekim ko je, kako je rekao, opisao "dobro razvijenu zavjeru saradnje" između Trumpove kampanje i Rusije.

I dosije i Durhamova istraga su politički obojeni. Sekretarijat za pravosuđe je za vrijeme Trumpove administracije postavio Durhama, dok je Trump tvrdio da je istraga veza njegove kampanje sa Rusijom lov na vještice. Također je tvrdio da je dosije, koji sadrži neke informacije koje nisu dokazane ili su diskreditovane, dokaz da demokrate sprovode politički motivisanu istragu.

Međutim, sporni dosije nije imao ulogu u pokretanju istrage veza Trampa i Rusije. Specijalni tužilac Robert Mueller na kraju je utvrdio da postoje sumnjive veze između Trumpove kampanje i Rusije, ali da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice. Demokrate su kritikovale Durhamovu istragu kao politički motivisanu, ali je Bidenova administracija nije obustavila. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

Italijanska policija uhapsila Tadžikistanca zbog povezanosti s terorizmom

Jedna osoba uhapšena zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta