Bosna i Hercegovina     | 05.11.2021. 13:13 |

GP BiH: Sve više ilegalnih migranata u teretnim vozila

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. studenoga (FENA) - Pripadnici Granične policije BiH (GPBiH) u posljednje vrijeme, radeći na suzbijanju ilegalnih migracija preko teritorija Bosne i Hercegovine, sve više bilježe slučajeve otkrivanja državljana zemalja visokog migracijskog rizika u teretnim motornim vozilima.

Od početka godine, u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila, GP BiH je evidentirala oko 80 slučajeva u kojima je otkriveno oko 260 migranata koji su pokušali nezakonito prijeći državnu granicu BiH.

Slučajevi su najčešće evidentirani u zoni odgovornosti jedinica granične policije Brod, Orašje, Gradiška i Zvornik.

Najnoviji slučaj zabilježen je 4. studenoga  kada su pripadnici JGP Brod na drugoj liniji graničnih provjera na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod, uz korištenje specijalistične opreme, otkrili četiri ilegalna migranta u tovarnom prostoru teretnog motornog vozila, bh. nacionalnih oznaka, priopćili su iz GP BiH.

Dodaje se kako su u razgovoru sa službenicima Granične policije ilegalni migranti izjavili da dolaze iz Afganistana nakon čega su predani pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Podsjeća se da GP BiH kontinuirano poduzima niz preventivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice.

Zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata i nezakonit prelazak državne granice, jedna od mjera je i pojačana kontrola i obavezni pregled svih teretnih motornih vozila, navodi se u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo