Kultura     | 08.11.2021. 11:06 |

Spahić: Sada više nego ikada nužna odlučna reakcija uime mira i slobode

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić reagujući na aktuelnu situaciju u BiH uputio je izjavu u kojoj navodi da je "mir nedjeljiv dok nam je u glavi, duši i srcu, kao i Bosna i Hercegovina".

On smatra da niko i ništa ne može da se suprotstavi udruženoj sinergiji mira i slobode. Samo tako, kaže Spahić, može da se brani, čuva i širi misija mira i slobode u svim okolnostima i na svim mjestima u BiH. Posebno kada se ugrožava osnovno ljudsko pravo na život u miru i sigurnosti svakog čovjeka, porodice i zajednice te kada se sistematski rastrojava društvo i podižu zidovi među njima dok se država prazni i ljudi odlaze, a nova generacija bh. dijaspore povećava se do broja stanovnika koji žive u BiH.

Spahić ističe da je ključ za izlazak iz ozbiljne i očite društvene krize u zajedničkom životu i radu u BiH te u otvorenosti sa svijetom jer posjedujemo znanja i talente i stečena nova iskustva u teškim vremenima.

Podsjeća da se politika podjela, sukoba i konflikta i nasilja nad društvom ostvaruje blokadom državnih institucija i imobilizacijom civilnog društva što rezultira urušavanjem nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

- Javno osporavanje osnovnih funkcija države i "razvlašćivanje" i bosanskohercegovačkih i međunarodnih institucija direktno urušava mir u BiH, ali i u regiji i Evropi i to su prepoznali građani i civilno drutvo u BiH, kao i sve relevantne međunarodne organizacije u svijetu. Živimo u zemlji u kojoj se ne poštuju ljudska prava, ravnopravnost i uzajamna povezanost građana zemlje, parlamentarna demokracija i slobode, zemlji u kojoj se ne provode odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava - smatra Ibrahić Spahić.

Govoreći o Međunarodnom centru za mir on ističe da ova organizacija danas, kao i uvijek, od osnivanja zajedno sa svjetskim mirovnim organizacijama diže glas i čini sve protiv podjela i razaranja multietničkog društva i razornog djelovanja nacionalizma. 

- Odgovor na pitanje zašto sada vlada ponovo muk u i oko BiH je i u činjenici  da smo opredijeljeni konsenzualno za promjene u skladu sa Opštin mirovnim sporazumom u zemlji i  u euroatlantske  integracije naše zemlje i to se želi zaustaviti. To je osnovni razlog stvaranja smutnje i pometnje jer tako mogu  da eksploatišu sve naše resurse i da spriječe ozbiljne  investitore i dinamičan razvoj i bolji standard i povjerenje stanovništva u budućnost. Svjesni su toga oni koji nad našim glavama drže mač "dobročinitelja" iz zemlje i "dušebrižnika" iz susjedstva, ali ne i efekta bumeranga koji će takvo ponašanje izazvati - mišljenja je predsjednik IPC-a.

Spahić podvlači da je sada, više nego ikada, nužna odlučna i pravovremena reakcija uime mira i slobode, ne samo u BiH. Pozvao je da spriječimo bezumlje i nagodbe na račun ljudskih života uime mitologije "vladara" zla.

- Ne dozvolimo nikome da razori taj dobri dvosmjerni put građana naše zemlje. Posvetimo se ekonomskom i socijalnom, zdravstvenom i obrazovnom i kulturnom razvoju, energentskim i klimatskim promjenama i korištenju svojih prirodnih i ljudskih potencijala i reformama koje smo institucionalno prihvatili sa EU - ustvrdio je.

Ibrahim Spahić upućuje poziv organizacijama civilnog društva da se suprotstave svako na svoj način i  zajedno na legitiman način svim podjelama i nacionalizmu, navodi se u saopćenju Međunarodnog centra za mir.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba Sanite Lisice "Pustinja: Reciklaža svjetskog otpada".

Spahić: Karahasanova djela čuvat će se u sehari sa djelima Goethea i Hajjama

Spahić čestitao Svjetski dan mira

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo