Bosna i Hercegovina     | 08.11.2021. 10:57 |

Vijeće nacionalnih manjina - Dostojanstveno obilježiti Dan borbe protiv fašizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine saopćilo je da 9. novembar, Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, predstavlja obavezu za sve nas da ostanemo posvećeni sjećanju i odavanju počasti žrtvama fašizma i nacizma.

- Istovremeno, dostojanstveno obilježavanje ovog datuma dužnost je svake demokratske i civilizovane države, u kojoj se poštuju ljudska i građanska prava, prava nacionalnih manjina, i u kojoj su sve institucije vlasti, kao i predstavnici civilnog društva, fokusirani na borbu protiv politika kojima se širi mržnja, netrpeljivost, strah i nasilje prema drugim i drugačijim - ističu iz Vijeća.

Obilježavajući Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma i sjećajući se nevinih žrtava nacističkih i svih drugih totalitarnih režima u svijetu, Vijeće nacionalnih manjina BiH apeluje na poštovanje Ustavom BiH i drugim međunarodnim konvencijama garantovanih ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i na primjenu svih domaćih zakona i međunarodnih dokumenata kojima se zabranjuje i kažnjava svaki oblik diskriminacije, posebno rasne, vjerske i nacionalne, navodi se u saopštenju Vijeća nacionalnih manjina BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vijeće nacionalnih manjina BiH traži podatke o slučaju maloljetne Romkinje

Čović u Krakowu na simpoziju povodom Dana borbe protiv fašizma

Vijeće nacionalnih manjina BiH osuđuje zloupotrebu prava nacionalnih manjina

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'