Bosna i Hercegovina     | 08.11.2021. 16:08 |

MVPBiH - Sastanak o sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Sastanak predstavnika Tijela za nadzor nad provedbom Strategije Bosne i Hercegovine za sprječavanje širenja oružja za masovno uništenje i Tima EU CBRN Centara izvrsnosti (CoE) o temi 'Razmatranje Akcionog plana za neširenje oružja za masovno uništenje i smanjenje CBRN rizika', održan je u Sarajevu.

Izaslanstvo Bosne i Hercegovine predvodio je v.d. tajnika Ministarstva vanjskih poslova BiH i šef Odsjeka za mir i sigurnost Bakir Sadović, koji je i predsjedatelj Tijela za nadzor. Tom prilikom predstavio je dosadašnje aktivnosti Tijela za nadzor, Strategiju i Akcioni plan te stupanj implementacije dosadašnjih aktivnosti. 

Osim razmatranja dosadašnjih aktivnosti, izaslanstva su usuglasila značaj usvajanja Akcionog plana za provedbu Strategije Bosne i Hercegovine za sprječavanje širenja oružja za masovno uništenje na temelju zaključka s 42. sjednice Vijeća ministara BiH održane 22. srpnja 2021. godine. 

Predstavnici Regionalnog tajništva Centara izvrsnosti istaknuli su da je Bosna i Hercegovina jedna od vodećih država u regiji po razini suradnje u okviru projekata CBRN-a, te ohrabrili predstavnike ministarstava, institucija i agencija, koji sudjeluju u radu Tijela za nadzor, da nastave s radom na ispunjavanju aktivnosti iz Akcionog plana. 

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Tima EU u okviru Inicijative za kemijske, biološke, radiološke i nuklearne (CBRN) Centre izvrsnosti (COE) Mari Lursmanashvili, rukovoditelj SEEE regionalnog Tajništva Centara izvrsnosti, Talgat Toleubayev, regionalni koordinator Tajništva i Jumber Mamasakhlisi, OSA-T ekspert Asocijacije agencija za obrazovne usluge (AESA). 

- Nakon sastanka izaslanstava, predstavnici Tima EU CBRN i predsjedatelj Tijela za nadzor Bosne i Hercegovine Bakir Sadović sastali su se s predstavnicima međunarodnih organizacija u Sarajevu, koje se bave aktivnostima iz oblasti neširenja oružja za masovno uništenje i smanjenje CBRN rizika - saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Konaković sudjeluje u Raisina Dialogueu u Nju Delhiju

MVP BiH: Bh. državljanin iz Gaze koga su Izraelci ranije uhapsili, pušten na slobodu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom