Svijet     | 08.11.2021. 19:57 |

Kina napravila maketu američkog nosača aviona u pustinji radi balističkih vježbi

FENA Internet

ANNAPOLIS, 8. novembra (FENA) - Kineska vojska izgradila je makete američkog nosača borbenih aviona i dva druga američka ratna broda u pustinji na sjeverozapadu zemlje, vjerojatno u svrhu balističkih vježbi gađanja projektilima, navodi u svom izvještaju Američki pomorski institut na svom portalu USNI News. 

Institucija sa sjedištem u Marylandu, neovisna o američkoj vojsci, saopćila je u ponedjeljak da su satelitske snimke koje je dobila otkrile da su makete brodova postavljene u pustinji Taklamakan u regiji Xinjiang.

Lažni nosač aviona gotovo je jednake veličine kao i onaj u prirodnoj veličin, što znači da bi trebao izgledati slično na radarskim metama, navodi institut na svom portalu. 

Ovo nije prvi put da su takve makete uočene u kineskoj pustinji, ali se navodi da su ove replike sada tačnije i detaljnije.

Na pitanje o izvještaju o maketama, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine Wang Wenbin rekao je novinarima u Pekingu: "Nije mi poznato o čemu se radi". 

Sve su jače napetosti između SAD-a i Kine zbog Tajvana, koji Peking smatra otcijepljenom pokrajinom, kao i zbog velike kineske vojne ekspanzije i teritorijalnih pretenzija u Južnom kineskom moru.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'