Kultura     | 09.11.2021. 09:25 |

U Bugojnu večeras predstavljanje zbirke kratkih priča sa četvrtog konkursa Biber

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. novembra (FENA) - Zbirka kratkih priča sa četvrtog konkursa Biber bit će predstavljena u Bugojnu u organizaciji Kulturno-sportskog centra tog grada, Gimnazije Bugojno i Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Razgovor će biti održan u JU Kulturno-sportskom centru Bugojno, a učestvovat će pisci/spisateljice iz nekoliko država: Senad Jusić, čija je priča "Kako je Dado postao drvo“ uvrštena u zbirku; Marijana Čanak, autorka priče "Razmjena"; Irena Skopljak Barić, autorka priče "Igra: Kraj"; Aleksandra Jovanović, autorka priče "Bitka izjutra" i Davorka Turk ispred tima Biber, saopćeno je iz Centra za nenasilnu akciju Sarajevo – Beograd.

Biber je konkurs za kratku, angažovanu priču na albanskom, makedonskom, bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Tema konkursa je pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, a dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosjećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u "neprijateljskim" cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvjesniju, bezbjedniju i slobodniju budućnost za sve. Konkurs organizuje Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Četvrti konkurs Biber raspisan je krajem aprila 2020. godine. Pristiglo je oko 750 radova. U žiriju su bili: Tatjana Gromača, Anton Berishaj i Selvedin Avdić.

Na četvrtom regionalnom konkurs za kratku priču Biber nagrađene su slijedeće priče: prva nagrada: "Ptičice“ autora Bojana Krivokapića iz Novog Sada, druga nagrada: "Kućica u šumi" autorke Alme Tabak iz Sarajeva, treća nagrada: "Trokut" autorke Maje Halapir iz Samobora.

Pored nagrađenih priča, u zbirci će se naći još 22 priče sledećih autora/ki: Aleksandre Jovanović iz Vranja, Anete Velkoske iz Skoplja, Bese Morine iz Prištine, Bojana Krivokapića iz Novog Sada, Boška Lomovića iz Gornjeg Milanovca, Dinka Telećana iz Zagreba, Gorana Paladina iz Zagreba, Hoje Ogrizovića iz Novog Sada, Irene Skopljak Barić iz Vrboveca, Jelene Kalajdžije iz Bijeljine, Jovane Matevske Atanasove iz Bitolja, Marijane Čanak iz Novog Žednika, Mihovila Rismonda iz Zagreba, Milana Vorkapića iz Vrnjačke Banje, Milene Babić iz Kruševca, Milice Rašić iz Niša, Nikole Nikolića iz Podgorice, Nikole Petrovića iz Beograda, Petre Rapaić iz Novog Sada, Sanje Trpkovske iz Skoplja, Senada Jusića iz Bugojna i Vese Qene iz Prištine.

Zbirka se u PDF i Kindle izdanju može naći na stranici https://biber.nenasilje.org/biber-04-2021/

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Moniki Herceg prva nagrada na 'Biber' konkursu za kratku priču

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta