Regija     | 09.11.2021. 14:24 |

Policija u Beogradu legitimira sve koji se zaustave ispred murala Ratku Mladiću

FENA Saopćenje

BEOGRAD, 9. studenoga (FENA) - U Njegoševoj ulici u beogradskom naselju Vračar, gdje se na jednom zidu nalazi mural s likom bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, nalazi se policija koja legitimira svakoga tko se zaustavi ispred murala.

Naime, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) najavila je prije nekoliko dana da će danas prefarbati mural Ratku Mladiću, kojeg je Hašku sud zbog počinjenih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini osudio na doživotnu zatvorsku kaznu, nakon čega je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Srbije zabranilo tu akciju.

Prema riječima ministra unutarnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina skup je zabranjen zbog sigurnosnih rizika, dok YIHR tvrdi da država i ovog puta štiti i brani ratne zločince, prenosi N1.

"Ni oni koji bi prefarbali mural generalu Mladiću, ni oni koji bi ga čuvali neće dobiti dozvolu za okupljanje. Na 9. studenoga, Međunarodni dan borbe protiv fašizma u Beogradu, nitko se neće sukobljavati na ulicama i kvariti život našim građanima i nitko neće neprijatelje Srbije obradovati slikama krvavih srpskih glava", naveo je tada Vulin.

U otvorenom pismu YIHR-a navodi se kako odustaju od uklanjanja Mladićevog murala "zato što to više nije običan mural".

"To je sada spomenik Ratku Mladiću, podignut od strane nepoznatog autora u srpnju ove godine, ali stavljen pod zaštitu države Srbije 5. studenoga rješenjem MUP-a i ministra Aleksandra Vulina i šutnjom predsjednika Vučića i Vlade Ane Brnabić", poručili su Inicijative mladih za ljudska prava.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Kadro Nargilić osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu IMMAF u Beogradu 

Srbija: Brnabić će raspisati nove beogradske izbore za 2. lipnja

Vučević: Rok za izbore 2. lipnja je prilika za spuštanje tenzija među strankama

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'