Svijet     | 10.11.2021. 09:46 |

ANALIZA - COP26: Lobi za fosilna goriva brojniji od bilo koje delegacije zemlje

FENA Internet

GLASGOW, 10. novembra (FENA) - Dali je lobi za fosilna goriva predstavljen delegacijom, bila bi to na konferenciji Ujedinjenih nacija (UN) COP26 najbrojnija delegacija, sa 503 delegata, pokazala je analiza koju je predvodila grupa za ljudska prava.

Analitičari "Global Witnessa" procijenili su listu učesnika koju je objavio UN na početku samita u Glasgowu te su izbrojili ljude koji su direktno povezani s korporacijama za fosilna goriva, uključujući Shell, Gazprom i BP, ili koji su učestvovali kao članovi delegacija koji djeluju u ime industrije, javlja Anadolija.

Više od 500 lobista za fosilna goriva koji su povezani s nekim od najvećih svjetskih zagađivača nafte i plina akreditovano je za učešće na klimatskom samitu COP26 u Glasgowu.

Studija je pokazala da je lobi za fosilna goriva na konferenciji veći od osam delegacija zajedno iz zemalja koje su najviše pogođene klimatskim promjenama u posljednjih 20 godina: Portoriko, Mijanmar, Haiti, Filipini, Mozambik, Bahami, Bangladeš i Pakistan.

Također su otkrili da su lobisti za fosilna goriva članovi delegacija 27 zemalja, uključujući Kanadu i Rusiju.

"Prisustvo stotina onih koji su plaćeni da promovišu toksične interese kompanija zagađujućih fosilnih goriva, samo će povećati skepticizam klimatskih aktivista koji vide ove razgovore kao još jedan dokaz nemirnosti i odlaganja svjetskih lidera", rekao je Murray Worthy iz "Global Witnessa".

Komentarišući analizu, Pascoe Sabido, istraživač Opservatorije za korporativnu Evropu, rekao je da kompanije kao što su Shell i BP učestvuju u pregovorima uprkos tome što su otvoreno priznale da su pojačale svoju proizvodnju fosilnog goriva.

"Ako ozbiljno razmišljamo o podizanju ambicija, onda lobiste za fosilna goriva treba isključiti iz pregovora i naših nacionalnih prijestolnica", rekao je Sabido.

Oko 40.000 učesnika prisustvuje COP-u 26, a Brazil je poslao najveći zvanični tim od 479 delegata, slijede Turska (376), Demokratska Republika Kongo (373), Gana (337) i Rusija (312), podaci su UN-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Uvoz meda u BiH 14 puta veći od izvoza

Hrvati u Srbiji – nikada malobrojniji, iznadprosječno stari i slabo obrazovani

MUP RH: U piću pronađeno sredstvo za pranje ili odmašćivanje

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana