Bosna i Hercegovina     | 10.11.2021. 11:23 |

Vakcinacija protiv sezonske gripe od sutra u domovima zdravlja Kantona Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Zavod zdravstvenog osiguranja KS organizovalo je, u saradnji sa JU Dom zdravlja KS i Zavod za javno zdravstvo KS, akciju “Preventivno vakcinisanje osiguranih lica protiv sezonske gripe” koja počinje u četvrtak.

Osigurano je 9.400 doza vakcina Vaxigrip Tetra proizvođača Sanofi Pasteur za koji je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdala nalaz o kontroli kvaliteta. Vakcinacija će se obavljati na 58 lokaliteta tj. u svim ambulantama porodične medicine JU Dom zdravlja KS.

- Besplatna vakcina je namijenjena za penzionere i osobe starije od 65 godina, trudnice, hronične bolesnike, imunokompromitirane bolesnike (odrasli i djeca), RVI i civilne žrtve rata, zaposlenike u zdravstvenim ustanovama, zaposlenike u MUP-u Kantona Sarajevo, zaposlenike u javnom gradskom saobraćaju angažovane u prijevozu putnika i prosvjetne radnike - ističu iz Ministarstva zdravstva KS.

Kako naglašavaju, vakcina protiv sezonske gripe može se dati istovremeno sa vakcinom protiv COVID-19.

- Vakcinu ne mogu primiti osobe u stanju visoke febrilnosti ili boluju od zaraznih oboljenja u akutnoj fazi ili su preosjetljivi na bjelančevine jaja ili na bilo koji sastojak vakcine - navodi se. 

Služba za protokol i press KS u saopćenju za javnost navodi da osiguranici (nepokretni), koji ne mogu doći u ambulantu kojoj pripadaju, treba da kontaktiraju svog ljekara porodične medicine, da osigura dolazak mobilnog tima. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana