Svijet     | 10.11.2021. 12:04 |

Kina upozorila na 'provokacije' SAD-a nakon slijetanja vojnog aviona na Tajvan

FENA Internet

PEKING, 10. novembra (FENA) - Kina je upozorila Sjedinjene Američke Države (SAD) na "provokacije", nakon što je američki vojni avion sletio na Tajvan, ostrvo koje Peking smatra svojom teritorijom.

Upozorenje je uslijedilo nakon što su članovi američkog Kongresa u utorak vojnim avionom sletjeli na Tajvan.

- Kina se tome odlučno protivi i oštro osuđuje. Tajvan je sveti i nedjeljivi dio kineske teritorije. Ova akcija američke strane grubo se umiješala u kineske unutrašnje poslove, ozbiljno ugrozila teritorijalni suverenitet Kine i ozbiljno ugrozila mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza - rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva odbrane Tan Kefei, prenosi Anadolija.

Vojni avion Boeing C-40A, registrovan u američkoj mornarici, poletio je iz zračne baze Clark na Filipinima i sletio u Tajpej s grupom američkih poslanika.

Vlasti na ostrvu nisu objavile detalje o događaju, navodeći jedino da se radi o "pružanju administrativne pomoći delegaciji".

Tan je u saopćenju upozorio američku stranu da "odmah prekine svoje provokativne akcije, da odmah obustavi sve destruktivne akcije koje dovode do eskalacije tenzija u Tajvanskom moreuzu i prestane slati pogrešne signale separatističkim snagama 'tajvanske nezavisnosti'".

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da su posjete američkog Kongresa Tajvanu "prilično rutinske" i da "nije neuobičajeno da se prevoze američkim vojnim avionima".

Interakcije između Tajpeja i Washingtona i njegovih saveznika učestalije su u posljednje vrijeme, što je izazvalo povećanu vazdušnu aktivnost kineskih aviona iznad Tajvanskog moreuza.

Peking tvrdi da je Tajvan, ostrvska država sa 24 miliona stanovnika, kineska otcijepljena provincija, dok Tajpej insistira na svojoj nezavisnosti od 1949. godine i ima diplomatske odnose s najmanje 15 zemalja.

Tenzije su nedavno eskalirale u Tajvanskom moreuzu, gdje je Kina poslala više od 150 aviona u ono što Tajvan naziva svojom identifikacionom zonom protivvazdušne odbrane (ADIZ).

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo