Svijet     | 10.11.2021. 14:35 |

WHO - Broj slučajeva koronavirusa opada svuda osim u Evropi

FENA Internet

LONDON, 10. novembra (FENA) - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u srijedu da je broj smrtnih slučajeva od posljedica zaraze novim tipom koronavirusa u Evropi porastao za 10 posto u protekloj sedmici, što je čini jedinim svjetskim regionom u kojem su oboljeli od COVID-19 i smrtni slučajevi u stalnom porastu.

To je šesta uzastopna sedmica da se virus širi na cijelom kontinentu.

Usedmičnom izvještaju o pandemiji, zdravstvena agencija UN-a navela je da je u svijetu zabilježen oko 3,1 milion novih slučajeva, što je porast od oko jedan posto u odnosu na prethodnu sedmicu, prenosi Anadolija.

Gotovo dvije trećine zaraženih koronavirusom - 1,9 miliona, bilo je u Evropi, gdje su slučajevi porasli za sedam posto.

Zemlje s najvećim brojem novih slučajeva u svijetu su Sjedinjene Američke Države, Rusija, Velika Britanija, Turska i Njemačka.

Broj sedmičnih smrtnih slučajeva od COVID-19 pao je za oko četiri posto širom svijeta i opao u svim regijama osim u Evropi.

Od 61 zemlje koju WHO uključuje u svoju evropsku regiju, koja uključuje Rusiju i proteže se do Centralne Azije, 42 posto je prijavilo porast broja slučajeva od najmanje 10 posto u protekloj sedmici.

U SAD-u je broj novih nedeljnih slučajeva pao za pet posto, a smrtni slučajevi za 14, a najveći broj prijavljenih je iz SAD-a.

U utorak je farmaceutska kompanija Pfizer zatražila od američke Uprave za hranu i lijekove da odobri dopunske doze vakcina protiv koronavirusa za sve odrasle osobe.

U jugoistočnoj Aziji i Africi broj smrtnih slučajeva od COVID-19 smanjen je za oko trećinu, uprkos nedostatku vakcina u tim regionima.

Direktor WHO-a za Evropu dr. Hans Kluge rekao je prošle sedmice da se Evropa ponovo "vratila u epicentar pandemije".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Tedros: Članice WHO riskiraju da propuste majski rok za sporazum o borbi protiv pandemija

WHO traži finansijsku pomoć od 1,5 milijardi dolara za bavljenje krizama širom svijeta

WHO otkazao isporuku medicinskih potrepština sjevernoj Gazi zbog nesigurnih uslova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo