Bosna i Hercegovina     | 10.11.2021. 14:56 |

Potpisan Memorandum o razumijevanju između OSCE-a i BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. novembra (FENA) - Šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec i ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist danas su posjetile Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde.

Glavne teme razgovora s premijerkom BPK Goražde Aidom Obućom, ministricama za pravosuđe te obrazovanje Natašom Danojlić i Biljanom Begović, bile su aktivnosti u borbi protiv korupcije s čim u vezi su od strane misije OSCE-a uočeni značajni iskoraci u ovom kantonu.

Ambasadorica Kavalec i ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Biljana Begović ovom prilikom potpisale su i memorandum o razumjevanju o “Standardima i modelu profesionalnog razvoja školskog menadžmenta“.

Kavalec je naglasila da misija OSCE-a ima izuzetno dobru saradnju s BPK Goražde odajući priznanje premijerki i ministricama za dosadašnji rad u borbi protiv korupcije u ovom kantonu.

- Potpisali smo memorandum o razumijevanju koji se odnosi na stručno usavršavanje rukovodstava škola i ovim memorandumom se predviđa osnivanje jedne velike radne grupe u kojoj će biti predstavnici ministarstva, prosvjetno pedagoškog zavoda kantona i OSCE-a koji će razgovarati o mogućnostima stručnog usavršavanja nastavnog osoblja i rukovodstava škola i modelima da se to provede u praksi. Ovdje smo uočili značajne iskorake koji su napravljeni u ovom kantonu i zaista pozdravljamo takve inicijative zbog čega nam je zadovoljstvo što smo danas ovdje - istakla je ambasadorica Kavalec.

Ona je naglasila i značaj posjete ambasadorice Švedske, države koja ove godine predsjedava OSCE-om.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist istakla je da je jedna od centralnih tema razgovora bila borba protiv korupcije što je, kako je kazala, vrlo važno pitanje

- Korupcija je pojava koja narušava povjerenje građana u institucije sistema i korupcija predstavlja prijetnju po demokratiju, vladavinu zakona i ekonomski razvoj zbog čega smo danas razgovarali o načinima borbe protiv korupcije. To je zaista jedna važna tema ne samo za ovaj kanton nego i za cijelu zemlju. Švedska će nastaviti pružati svoju podršku svima onima u ovoj zemlji koji žele pomagati da zemlja ide naprijed i da se konačno integrira u Evropsku uniju - naglasila je ambasadorica Strömquist.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća ocijenila je da podrška Misije OSCE-a, ambasadorice Kavalec te švedske ambasadorice Strömquist, predstavlja ohrabrenje za još intenzivniji rad na provođenju mjera u borbi protiv korupcije u ovom kantonu.

- Danas smo dobili pohvale od obje ambasadorice, a na nama je da se zaistra zajednički trudimo da budemo još bolji i ovaj kanton učinimo mjestom ugodnog življenja te budemo primjer kako se može zajednički raditi kada je u pitanju borba protiv korupcije. Aktivnosti koje smo mi radili u saradnji s Timom za borbu protiv korupcije su rezultirale određenim napretkom ali u narednom periodu zaista ćemo napraviti korak dalje donošenjem zakona o sprečavanju korupcije u BPK Goražde i uz podršku naših međunarodnih partnera osnivanjem ureda za borbu protiv korupcije - najavila je premijerka Obuća. 

Delegacija Misije OSCE u BiH danas se susrela i sa gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem i predsjedavajućim Gradskog vijeća Bajrom Obućom te  predstavnicima nevladinih organizacija, Kuće "Seka“ Goražde i Odbora međureligijskog vijeća Goražde.

U naselju Prvi maj ambasadorice su u pratnji domaćina posadile i sadnice drveća.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Misija OSCE-a u BiH pozdravila usvajanje Zakona o mirnom okupljanju u Kantonu 10

OSCE - Zloupotreba vatrenog oružja ostaje sigurnosno pitanje koje zahtijeva hitno rješavanje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'