Bosna i Hercegovina     | 10.11.2021. 15:40 |

Ambasadori PIC-a ponovili su čvrstu podršku mandatu visokog predstavnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - U svjetlu nedavnih pokušaja podrivanja uloge visokog predstavnika, ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira ponovili su čvrstu podršku autoritetu i mandatu visokog predstavnika kao čuvara implementacije civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ističu da je uloga visokog predstavnika ključna da bi BiH ispunila 5+2 uvjete i nakon toga završila s međunarodnom supervizijom, približavajući se EU.

Također, dodaju da glavna odgovornost za postizanje ovih ciljeva leži na vlastima i institucijama Bosne i Hercegovine, te pozivaju sve nivoe vlasti da preuzmu svoju odgovornost i ispune mandat koji su im dali glasači.

- Potrebna je veća politička volja da se postigne napredak na polju zajedničkih ciljeva i premoste podjele. Retorika ili djela koja dovode do destabilizacije i podjela, uključujući podrivanje državnih institucija i reformi koje su pružile stabilnost, finansijsku dobrobit i funkcionalnost za sve u BiH, moraju prestati. To nije u interesu bilo kog građanina BiH ili kompanije i odvlači pažnju sa prijeko potrebnog djelovanja i reformi na evropskom putu. Mi podvlačimo našu nedvosmislenu podršku postojanju BiH kao jedinstvene i suverene države koja se sastoji od dva entiteta i Brčko distrikta - navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Ambasadori su uputili pohvalu visokom predstavniku za njegovu predanost angažmanu sa svim stranama, te pozdravili fokus visokog predstavnika na pitanje državne i vojne imovine i pozivali sve političke aktere da u potpunosti sarađuju sa OHR-om u pronalasku funkcionalnog rješenja u interesu BiH i njenih entiteta.

- Potvrđujemo kontinuiranu važnost EUFOR/Althea u osiguravanju sigurnog i bezbjednog okruženja u BiH, koje ostaje preduslov za miran i stabilan razvoj na dobrobit svih građana. Zato pozdravljamo odluku Vijeća sigurnosti UN-a o produženju mandata EUFOR/Althea na dodatnih 12 mjeseci, donijetu 3. novembra. Zajedno sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, mi, članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, ostajemo spremne da pomognemo i podržimo domaće aktere u njihovim nastojanjima da osiguraju mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost za sve građane BiH - poručili su ambasadori. 

Ruska Federacija se ne pridružuje toj izjavi, saopćeno je iz OHR-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Zvizdić: Netačne izjave da otvaranje pregovora s EU znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom