Stranačke aktivnosti     | 11.11.2021. 11:11 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Miomirka Melank: Država se brani i omogućavanjem nesmetanog funkcionisanja institucija kulture od državnog značaja

Miomirka Melank, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH tražila je da se u budžetu Federacije BiH planira finansiranje sedam ustanova kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu.

„Svake godine na Dodikove pokušaje separatizma i urušavanja države verbalno skoči na stotine branilaca državnih interesa a među njima nisu rijetki ni predstavnici većine u Federalnom parlamentu kao ni ljudi iz Vlade FBiH. Praktični značaj tih pokušaja odbrane ravan je nuli, pokazuje to i stanje sedam ustanova kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu. Pošto sumnjam da političari skloni više riječima nego djelima uopšte znaju o kojim institucijama je riječ, nabrojat ću ih: Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH, Kinoteka BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica.

Ako ne poznaju šta sve čuvaju, nazivi ovih institucija sami po sebi sugeriraju njihov značaj za suverenitet države jer u njima počivaju materijalni dokazi o specifikumu naroda koji ovdje žive i njihovom posve samostalnom odlučivanju o vlastitoj sudbini ili barem njihovoj borbi da steknu to pravo u pojedinim periodima kad ga nisu imali. Praktičan vid borbe protiv rušenja države bilo bi omogućavanje uposlenicima ovih ustanova da bez prepreka obavljaju svoj posao.

U budžetu Federacije BiH za 2022. godinu mora se naći prostor za tu namjenu i to mora biti stalna stavka koju obezbjeđuje Ministarstvo kulture koje će na raspolaganju imati oko 11 miliona KM. Podsjećam da nacionalna kulturna udruženja već imaju stalnu poziciju u federalnom budžetu. Zašto su Preporod, Prosvjeta, Napredak ili La Benevolencija preča od institucija od državnog značaja? U najmanju ruku morali bi biti tretirana jednako. Stoga predlažem da se za 2022. godinu u budžetu Ministarstva kulture i sporta izdvoji najmanje tri miliona KM. Također je važno znati da su Kanton Sarajevo i neki drugi kantoni, kao i općine i gradovi već preuzeli dio odgovornosti za njihovo funkcionisanje i to je motiv više da i Federacija to učini. Stabilan model finansiranja bi mogao da se organizuje u saradnji svih nivoa.“

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo