Kultura     | 11.11.2021. 14:16 |

Posebno izdanje programa 'Suočavanje s prošlošću' besplatno online u regiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - Sarajevo Film Festival, u saradnji sa Friedrich-Ebert-Stiftung Dialogue Southeast Europe, predstavlja besplatan program “Suočavanje s prošlošću” u posebnom izdanju,online,putem VoD platforme kina Meeting Point – na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, a publici u Sarajevu filmovi će biti dostupni i u kinu Meeting Point.

Kako je saopćeno, u posebnom izdanju programa “Suočavanje s prošlošću” od 19. do 25. novembra, uz filmove bit će održani i razgovori s autorima te panel diskusije.

Cijeli program je besplatan  za publiku u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, na linku https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/

Sarajevo Film Festival program “Suočavanje s prošlošću” je pokrenuo 2016. godine, s ciljem pokretanja iskrenog dijaloga o bliskoj prošlosti naše regije. To je preduslov za prevazilaženje problema proisteklih iz nedavnih ratova u bivšoj Jugoslaviji koji su bespovratno obilježila naša društva. U proteklih pet godina u programu su prikazane mnoge iznimno bolne, ali inspirativne priče iz svih krajeva svijeta.

U ovom posebnom izdanju od 19. do 25. novembra predstavljaju se neki od najznačajnijih svjetskih dokumentarnih ostvarenja, koji se bave prošlošću i njenom interpretacijom.

Šest filmova koji će biti dostupni online publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji su “Rendgenski snimak jedne porodice” (režija: Firouzeh Khosrovani, dobitnik nagrade za najbolji film Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu), “Ahmadov glas” (režija: Ram Loevy, David Ofek, Shadi Habib Allah, Doron Djerassi, Noam Kaplan, Dan Geva, Mamdooh Afdile, Iddo Soskolne), “Pomirenje” (režija: Marija Zidar), “Pejzaži otpora” (režija: Marta Popivoda, dobitnik Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala), “Grad slave” (režija: Dimitry Bogolyubov) i “Naše majke” (režija: César Díaz).

Svi filmovi se prikazuju sa titlovima na engleskom jeziku.

Publika u Sarajevu filmove će imati priliku pogledati i u kinu Meeting Point od 19. do 25. novembra u terminu od 17.30 sati. Uz šest navedenih filmova, u kinu Meeting Point će biti prikazan i film “Bjegunac” (režija: Jonas Poher Rasmussen).

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U kinu Meeting Point izbor filmova nominovanih za Oscara

Film 'Stric' za početak Zimskog izdanja online festivala Mreže festivala Jadranske regije

Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije od 20. do 29. januara

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'