Svijet     | 11.11.2021. 15:12 |

Uhapšena bjeloruska skijašica zbog političkih stavova

FENA Internet

MINSK, 11. novembra (FENA) - Policija u Bjelorusiji uhapsila je bivšu svjetsku šampionku u skijanju slobodnim stilom Aleksandru Ramanovsku, prema lokalnoj grupi koja podržava sportiste koji se progone zbog svojih političkih stavova, i kojoj će se odmah suditi u Minsku.

Bjeloruska fondacija sportske solidarnosti (BSSF) objavila je u objavi na Facebooku u četvrtak da je Ramanouskaya, "sportista s aktivnim društvenim stavom", privedena nakon treninga dan ranije.

- Suđenje Aleksandri Ramanovskoj zakazano je za danas -  saopćila je grupa, dodajući da njen advokat već ide na sud.

Grupa nije dala nikakve detalje o optužbama, a bjeloruski zvaničnici nisu komentarisali situaciju, javlja Radio Slobodna Evropa. 

Ramanouskaya, svjetska šampionka u skijaškim zračnicama 2019. godine, bila je potpisnica protestnog pisma koje je potpisalo više od 2.000 bjeloruskih sportskih ličnosti.

U januaru su bjeloruski sportisti i drugi članovi sportske zajednice potpisali otvoreno pismo u kojem su pozvali na poništavanje rezultata predsjedničkih izbora 2020. godine na kojima je autoritarni vladar Aleksandar Lukašenka proglasio pobjedu uprkos tvrdnjama opozicije da je glasanje bilo namješteno.

Također se poziva na oslobađanje svih "političkih zatvorenika" i onih koji su bili pritvoreni u brutalnom gušenju tokom masovnih demonstracija koje su uslijedile.

Nekoliko bjeloruskih sportista koji su učestvovali u protestima ili su izrazili podršku opoziciji privedeno je ili kažnjeno.

U jednom od najzanimljivijih slučajeva, zvaničnici bjeloruskog tima pokušali su natjerati sprinterkinju Kristinu Tsimanouskaju da odleti kući s Olimpijskih igara u Tokiju nakon što ih je kritizirala na društvenim mrežama.

Ona se sklonila u poljsku ambasadu u Tokiju nakon što je odbila naredbu. Dva dana kasnije ukrcala se na avion za Evropu i stigla do Varšave, gde živi u egzilu.

BSSF je u augustu 2020. osnovala penzionisana bjeloruska plivačica Alyaksandra Herasimenia kada su u Bjelorusiji izbili protesti nakon spornog reizbora Lukašenka.

Organizacija pruža finansijsku i pravnu pomoć bjeloruskim sportistima na meti vlasti nakon što je pozvala na prekid nasilnog policijskog obračuna s demonstrantima.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Italijanska policija uhapsila Tadžikistanca zbog povezanosti s terorizmom

Jedna osoba uhapšena zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

Bjelorusija započela vojne vježbe u blizini granica s Ukrajinom i članicama EU

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'