Bosna i Hercegovina     | 11.11.2021. 17:56 |

Arbitar Williamson: Brčko distrikt ima izuzetan strateški značaj u BiH

FENA Saopćenje

BRČKO, 11. studenoga (FENA) - Čelnici Distrikta sastali su se u četvrtak s predsjedavajućim arbitrom Arbitražnog tribunala za Brčko veleposlanikom John Clint Williamsonom i supervizorom Michaelom Scanlanom.

Arbitar Williamson naglasio je da Brčko distrikt Bosne i Hercegovine ima izuzetan strateški značaj u Bosni i Hercegovini, kao i da je zadovoljan trenutnom situacijom u Distriktu. Uputio je pohvale za napredak u protekle tri godine u ekonomskoj oblasti, vladavini prava i borbi protiv korupcije, s obzirom na to da redovno prati stanje i odvijanje procesa u Distriktu.

On je naglasio da svi akteri moraju biti svjesni da Brčko distrikt BiH uživa specijalan status i da arbitraža kao pravni mehanizam postoji neovisno od Ureda Visokog predstavnika i aktivnosti koje sprovodi međunarodna zajednica u BiH te da je ona garant sigurnosti statusa Distrikta.

Arbitar je pozvao čelne ljude Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH da nastave putem postignutog napretka ali i naglasio da ima još puno posla koji se u interesu građana Distrikta treba obaviti te da im kao podrška na raspolaganju uvijek stoji supervizor za Brčko Scanlan.

"Iskreno se nadam da potrebe za sazivanjem Tribunala neće biti ali želimo da je svima jasno da bi ta opcija bila na raspolaganju ukoliko se procijeni neophodnom", poručio je veleposlanik Williamson, predsjedavajući arbitar Arbitražnog tribunala za Brčko.

Gradonačelnik Esad Kadrić naglasio je da vlast ulaže enormne napore kako se usprkos negativnom narativu koji je prisutan u medijskim izvješćima ne bi destabilizirale institucije ili narušili zdravi multietnički odnosi u Distriktu i da su njegov dolazak i podrška međunarodne zajednice veoma važne za nadilaženje trenutne krize u Bosni i Hercegovini.

Kako je kazao postoji još koraka koje je neophodno učiniti kako bi se potpuno sprovela arbitražna odluka od uspostave Distrikta, kao što je formiranje Odjeljenja za pravdu kao i Odjela za financije u Brčko distriktu što iziskuje izmjene Statuta Brčko distrikta BiH, također važnog iskoraka za jačanje institucija Distrikta.

Dužnosnici su iskoristili prisustvo arbitra i supervizora da istaknu svoje negodovanje uslijed izostavljanja Brčko distrikta u raspodjeli sredstava od MMF-a namijenjenih proračunima u BiH za pomoć u nadilaženju posljedica koronavirusa, čime je, smatraju, učinjena velika nepravda ovoj lokalnoj zajednici u čemu su naišli na potpuno razumijevanje od strane arbitra Williamsona i supervizora Scanlana, priopćeno je Vlade Brčko distrikta BiH. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'