Bosna i Hercegovina     | 11.11.2021. 20:38 |

U Sarajevu prijem povodom italijanskog predsjedavanja Komitetom ministara VE

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - Ambasada Italije i Ured Vijeća Evrope u BiH upriličili su večeras u Sarajevu prijem podovom predstojećeg italijanskog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Ambasador Italije u BiH Marco di Ruzza izjavio je da se njegova zemlja sprema preuzeti tu funkciju osmi put, te da to čine s ponosom, osjećajem odgovornosti, duhom služenja i punim poznavanjem svih prilika i izazova. 

- U sadašnjem međunarodnom kontekstu, zemlje članice se pozivaju da se dodatno angažuju u dijalogu i saradnji, te da ponovo otkriju suštinu svojih obaveza u zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona - istakao je di Ruzza.

Dodao je da im je želja da njihovo predsjedavanje bude inkluzivno i participatorno a da istovremeno osigura da kredibilitet i značaj Vijeća Evrope ne budu ugroženi.

Šefica ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Bojana Urumova rekla je da je to najstarija međudržavna evropska organizacija koja se bavi ljudskim pravima koja je, s Italijom kao jednom od zemalja osnivača, ovdje na duži vremenski period.

- Dosta onoga na čemu mi radimo zahtijava puno vremena da bi se vidjeli rezultati, a sama činjenica da smo postigli određene rezultate na planu ljudskih prava ne znači da oni ne mogu biti poništeni - potcrtala je Urumova.

Pomoćnica ministrice vanjskih poslova BiH Šejla Đurbuzović navela je da Vijeće Evrope značajno pomaže bh. institucijama, posebno u upravljanju migracijama, dostupnosti pravde za žene i marginalizirano stanovništvo, radu Ustavnog suda BiH, osiguranju inkluzivnog obrazovanja i poboljšanju pravne sigurnosti u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo