Svijet     | 12.11.2021. 08:48 |

Američki novinar osuđen na 11 godina zatvora u Mijanmaru

FENA Internet

NAYPYIDAW, 12. novembra (FENA) - Vojni sud u Mijanmaru osudio je američkog novinara Dannyja Fenstera na 11 godina zatvora.

Fenster je proglašen krivim za kršenje zakona o imigraciji, nezakonito udruživanje i podstrekivanje.

Ranije ove sedmice dobio je dvije dodatne optužbe za pobunu i terorizam, za koje je predviđena maksimalna kazna doživotnog zatvora.

Suđenje po novim optužbama počet će 16. novembra.

Fenster, 37, koji je bio glavni urednik online stranice Frontier Myanmar, priveden je u međunarodnoj zračnoj luci Yangon u maju ove godine. On je jedan od desetaka lokalnih novinara koji su privedeni nakon vojnog udara u februaru.

Prema Frontieru, Fenster je ranije radio za Myanmar Now, nezavisnu novinsku stranicu koja je često bila kritički nastrojena prema vojsci od puča.

Sve su optužbe temeljene na tvrdnji da je radio za zabranjeni medij Myanmar Now. Danny je dao ostavku iz Myanmar Nowa u julu 2020. i pridružio se Frontieru sljedećeg mjeseca, tako da je u vrijeme hapšenja u maju 2021. radio s Frontierom više od devet mjeseci, navodi ova stranica, piše BBC.

- Nema apsolutno nikakve osnove da se Danny osudi za ove optužbe – rekli su oni.

Sjedinjene Države su vršile pritisak na vojnu vladu da ga pusti, ali je vojni glasnogovornik insistirao da Fenster mora biti zadržan u pritvoru.

U izjavi prije izricanja presude, američki State Department je izjavio da je "duboko nepravedna priroda Dannyjeva pritvora jasna za cijeli svijet. Režim bi trebao poduzeti razborit korak da ga sada pusti na slobodu".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Guterres uzneniren vijestima o zračnim napadima u Mijanmaru

Pobunjenička koalicija u Mijanmaru pristala na prekid vatre s vojskom

Mijanmarska hunta amnestirala više od 9.000 zatvorenika na Dan nezavisnosti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana