Sport     | 12.11.2021. 11:46 |

Košarkaši Čelika će prvu ovosezonsku pobjedu sutra tražiti protiv Bosne

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 12. novembra (FENA) – Nakon tri gostujuća poraza i dvosedmične pauze, košarkaši zeničkog Čelika sutra će u 5. kolu Prvenstva Bosne i Hercegovine ugostiti sarajevsku Bosnu Royal te tražiti prvu ovosezonsku pobjedu.

Zeničani su na startu izgubili gostujuće duele protiv sarajevskih Sparsa, Mladosti iz Mrkonjić Grada te banjalučkog Borca, a u prošlom su kolu bili slobodni. Trener Josip Pandža napomenuo je na današnjoj pres-konferenciji da su imali fantastičnu prošlu, povratničku sezonu, koju su završili kao treći i igrali Ligu 6.

- Očekujem od naše publike da nam daju neki kredit zbog prošle sezone te da dođu u nekom broju koji nam može pomoći da dođemo do pobjede... Čeka nas teška i zanimljiva utakmica pa nam svaki glas i svaki navijač može biti podrška da dođemo do pobjede - kazao je trener Josip Pandža, koji je dodao da "imaju dosta problema", ali da on želi samo govoriti o ekipi.

Problem mu, dodaje, pričinjava i činjenica da su proteklih dana na treninzima imali po osam ili šest igrača.

- Prema sadašenjim informacijama, Benjamin Bajramović i Ranko Križanović sigurno ne mogu nastupiti. Mi smo imali igrače, Nedima Buzu i Harisa Ćurevca, koji su jučer bili na infuziji i čekam danas potvrdu o njihovom nastupu. Nadam se da će to do sutra biti "zakrpljeno". Nije nam neka bajna situacija, ali koliko nas ima moramo biti kvalitetni - poručio je Pandža.

 Problemi s kašnjenjem plaća, napomenuo je kapiten Milivoje Božović, ni kod jednog igrača nisu alibi za tri uvodna poraza, a imaju i "apsolutno povjerenje u Upravu kluba i gradske strukture" da će dugovi biti izmireni.

- Naravno da nije prijatno kada se krene s 0-3. Međutim, ja sam mišljenja da su utakmice protic Sparsa, Mrkonjića i Borca na gostujućem terene desile u toku sezone, ne bi tako tragično shvatale jer su to tereni gdje će rijetko ko uspjeti da odnese bodove.

Međutim, nije prijatno, što je kazao trener Pandža, ne znam ni ja - košarku igram 20 godina, da prva tri kola gostujemo. I to kod dvije-tri, sigurno, najjače ekipe. Utakmica u Banjoj Luci daje nam neki optimizam za dalje. Mislim da pobjedom protiv Bosne, koja nam je stvarno imperativ, držimo neki svoj put i pored ta tri poraza. Momci su maksimalno motivisani - podvukao je Božović.

Napomenuo je kako su prošle sezone "ostavili neke standarde" pa iako je ovogodišnja ekipa izmijenjena i mlađa, pokazali su prošle godine da vrijede i da mogu.

- Uz pomoć publike, koja će konačno doći i koja će nas, nadam se, nagraditi. Ako ne za ova prva tri kola, barem za ono što smo radili prošle godine. Stvarno mislim da će nam taj „vjetar u leđa“ dosta značiti. Imamo dosta kadrovskih problema, ali nijednog trenutka ne bježimo da nam je pobjeda protiv Bosne imperativ i da će igrači dati sve od sebe - poručio je Božović.

Navijači će u dvoranu, napomenuo je predsjednik zeničkog kluba Goran Bulajić, moći ući samo s potvrdom o vakcinaciji protiv koronavirusa ili prebolovanoj bolesti te uz nošenje maske tokom cijele utakmice.   

- Konačno smo dobili dozvolu da publika participira na ovoj utakmici, u kapacitetu od 30 posto Gradske arene "Husejin Smajlović" - kazao Bulajić.

Podvukao je kako će ova utakmica pokazati i koliko su košarka i taj klub važni ili nisu javnosti i navijačima u tom gradu.

Bulajić je istakao i kako se definitino mora promijeniti odnos Košarkaškog saveza BiH.

- Mislim da je zabluda da se toliko radujemo reprezentativnim uspjesima, a da na nižim nivoima - "manji" klubovi i manje sredine, u koje spada i Zenica, ispaštaju odnosom KSBiH. Tako da se nadam da će u narednom periodu biti sluha i za naš glas i da će nam se odgovarati na dopise te da ćemo, barem, dobiti neki status koji će biti blizu statusa „velikih“ klubova, koji su, u stvari, prouzrokovali sve probleme koji su nas i doveli u nezavidan položaj početkom ove sezone. Na kraju krajeva, teren će da pokaže šta znamo i koliko vrijedimo - poručio je Bulajić.

Istakao je i kako ni na jedan njihov dopis nisu odgovorili iz Saveza, niti su bili dostupni za bilo kakve instrukcije, "izuzev kada moramo platiti neka dugovanja". Tada su, kazao je, vrlo ekspeditivni.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Košarkaši Zrinjskog nakon produžetka slavili u gostima kod oslabljenog Čelika

Košarkaši Čelika protiv Bosne upisali prvi ovosezonski trijumf

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu