Bosna i Hercegovina     | 12.11.2021. 14:33 |

Vlada BPK utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 12. novembra (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK)  Goražde na današnjoj redovnoj sjednici utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Bosanskopodrinjskog kantona Goražde te ga uputila Skupštini BPK na usvajanje.

Prema obrazloženju resornog ministra, izmjene ovog zakona, u dogovoru s policijskim komesarom, donesene su zbog uočenih nedostataka i manjkavosti čime bi se osigurala njegova olakšana i pravilna primjena, veći stepen političke neovisnosti i obavljanje poslova iz nadležnosti Uprave policije od uposlenika koji ispunjavaju uvjete za njihovo stručno obavljanje. Pri njegovoj izradi, kako je istaknuto, uzete su u obzir i primjedbe koje su OHR i Ambasada SAD-a dale na prijedlog osnovnog teksta Zakona u postupku njegovog usvajanja 2019. godine, a tiču se sastava Policijskog odbora.

Nakon razmatranja, u skupštinsku proceduru upućena je i Informacija o stanju šuma na području BPK-a za 2020.godinu.

Vlada je razmatrala i primila k znanju Izvještaj o epidemiološkoj situaciji u vezi pandemije COVID-19 na području BPK-a za period od prvog do sedmog novembra koji je upućen u dalju skupštinsku proceduru. U odnosu na prethodnu sedmicu, zabilježen je manji broj labaratorijski potvđenih slučajeva COVID infekcije, ukupno 30. U ovom izvještajnom periodu na području našeg kantona bilo je 56 aktivno zaraženih osoba, oporavljenih 2.251 osoba, dok je 96 osoba preminulo (88 iz Goražda, 5 iz Ustkoline i 3 iz Prače). Zaključno sa 7.novembrom prvom dozom vakcine vakcinisano je 7.983 osoba ili 45,9 posto, a revakcinisano je 6.799 ili 39,1 posto stanovnika našeg kantona starijih od 18 godina.

Trenutno je 50 aktivno zaraženih osoba; tri osobe su na bolničkom liječenju u Kliničkom centru u Sarajevu, a jedna u Kantonalnoj bolnici Goražde.

U sklopu ove tačkog dnevnog reda, Vlada je primila k znanju i Izvještaj Ministarstva za privredu o uticaju pandemije na privredu i privredne subjekte te Izvještaj Ministarstva obrazovanja o broju zaraženih i nastavnom procesu u školama na području BPK.

Primljen je k znanju i Zaključak Vlade Federacije BiH koji se odnosi na Informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i  šumarstva o stanju u oblasti zdravlja poljoprivrednog bilja u Federaciji u 2020.godini te je zaduženo Ministarstvo privrede da postupi u skladu s navedenim zaključkom i proslijedi ga Gradu Goražde i općinama u sastavu kantona.

Postupajući po zaključku Doma naroda Parlamenta Federacije BiH radi davanja mišljenja na Nacrt Zakona o ustanovama socijalne zaštite Federacije BiH, Vlada je zadužila Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice da pripremi mišljenje o nacrtu ovog zakona. 

Saglasnost Vlade dobili su pravilnici o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova u Kantonalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi za inspekcijske poslove. Treba istaći da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, postupajući u skladu sa zaključkom Vlade, izmjenama i dopunama svog Pravilnika sistematizalo radno mjesto- istražitelj za ratne zločine.

 Na prijedlog Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline, Vlada je dala saglasnost za pokretanje projekta rekonstrukcije sistema grijanja u zgradi Ministarstva za privredu BPK s ekonomskog koda ovog ministarstva - Rekonstrukcija i investiciono održavanje.

Direktor JU OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ Ilovača dobio je saglasnost za pokretanje procedure nabavke i ugradnje krovnih prozora na matičnoj školi u Ilovači.

 Odobrena je isplata novčanih sredstava za podsticaj u poljoprivredi - držanje matičnog stada krava (mliječna grla) za 18 poljoprivrednih proizvođača u iznosu od 24.750 KM, za uzgoj priplodnih junica, za 4 poljoprivredna proizvođača u iznosu od 2.000 KM i rezervna sredstva za jednog korisnika, u iznosu od 1.230 KM.

Na prijedlog Ministarstva za boračka  pitanja, Vlada je odobrila novčana sredstva za plaćanje naknade o razrezu poreza na naslijeđe i poklon radi uknjižbe vlasništva stana u stambeno-poslovnom objektu „Lamela-H1“ u Goraždu djeci bez oba roditelja.

Za sufinansiranje Projekta pod nazivom „Kultura u vrijeme pandemije“ JP RTV BPK-a Goražde d.o.o. odobreno je 5.000 KM, a 1.000 KM BZK Preporod - općinsko društvo Kopači-Novo Goražde za uređenje objekta društva u Kopačima, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo