Bosna i Hercegovina     | 12.11.2021. 16:40 |

Vlada Distrikta usvojila treći rebalans budžeta za 2021. godinu

FENA Agencije

BRČKO, 12. novembra (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je u petak treći i posljednji rebalans Budžeta za 2021 godinu u ukupnom iznosu od 16.414.000 maraka, rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik Esed Kadrić.

On je podsjetio da je osnovni motiv izrade rebalansa potreba da se kapitalni budžet iz 2019. godine ostavi u funkciji, kako bi se mogli nastaviti započeti projekti i aktivnosti na realizaciji tih projekata bez da se čeka rebalans u narednoj godini čime bi se izgubilo dragocjeno vrijeme, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

"Jedini novi prihod rezultat je našeg rada u zajedničkom projektu prekogranične saradnje sa Vinkovcima iz Republike Hrvatske koji će svojim sredstvima opremiti obdanište u Dubravama. Iz kapitalnog budžeta za 2019. godinu prenosimo preko 14,5 miliona maraka u 2022. godinu čime stvaramo mogućnost da se planirani novac može utrošiti u naredne tri godine. Preostali novac u rebalansu rezultat je ušteda u 2021. godini", precizirao je gradonačelnik Kadrić.

Po njegovim riječima, značajnije uštede ostvarili su u Odjeljenju za zdravstvo, i to 795.000 maraka, u Odjeljenju za komunalne poslove 400.000 maraka, u Odjeljenju za obrazovanje 161.000 maraka, u Odjeljenju za privredu 142.000 te u Policiji 40.000 maraka.

"Ovu uštedu koju smo napravili u ovogodišnjem budžetu rasporedit ćemo tako što ćemo 185.000 maraka utrošiti za studentske stipendije na osnovu čega će svi studenti koji su aplicirali, a ispunjavaju uslove iz javnog poziva, dobiti stipendije. Dodatna sredstva za tri programa osigurali smo Odjeljenju za izbjegla i raseljena lica, a obezbijeđeno je i dodatnih 100.000 maraka za program sanacije i rekonstrukcije u ratu porušenih stambenih objekata za listu koja je već objavljena. Iznos od 100.000 maraka obezbijeđen je i za projekt obnove individualnih stambenih objekata raseljenih lica i povratnika, a 50.000 maraka predviđeno je za projekt stambenog zbrinjavanja raseljenih lica koja se žele integrisati u lokalnoj zajednici", istakao je gradonačelnik Kadrić.

Među kapitalnim projektima za koje je obezbijeđen novac u ovom rebalansu, gradonačelnik je naveo rekonstrukciju objekta Kamerni teatar u Brčko distriktu BiH za šta je predviđeno dodatnih 150.000 maraka.

"Odjeljenju za zdravstvo u rebalansu smo obezbijedili 130.000 maraka za nabavku vozila za prevoz dijaliznih pacijenata te za neke druge potrebe Odjeljenja. Vrijedni isticanja su zahtjevi Odjeljenja za obrazovanje, koje je Vlada prihvatila, te smo obezbijedili po 150.000 maraka za dva nova obdaništa koja ćemo graditi u mjesnoj zajednici Srpska Varoš i Broduša. Za ove objekte privode se kraju aktivnosti na pribavljanju građevinskih dozvola i uskoro možemo pristupiti njihovoj izgradnji za koje, da podsjetim, već ranije imamo izdvojena određena sredstva. U rebalansu je izdvojeno i 400.000 maraka za nastavak izgradnje fiskulturne sale za Poljoprivrednu i medicinsku školu u Brčkom. Objekat je već započet i taj novac je za realizaciju sljedeće faze", naglasio je Kadrić.

Među kapitalnim projektima koji će biti finansirani novcem iz danas usvojenog rebalansa, po riječima gradonačelnika, nalazi se i nastavak izgradnje pješačke zone u Brčko distriktu BiH.

"Za projektovanje nastavka radova u Ulici Islahijet i dijelu Ulice Ive Andrića koji vodi od Četvrte osnovne škole do šetališta u Pješačkoj zoni izdvojeno je 50.000 maraka. Za nastavak izgradnje pješačke zone niz Konačko brdo do Savske džamije, za šta već imamo građevinsku dozvolu, obezbijedili smo 200.000 maraka. Još je obezbijeđeno 50.000 maraka za uređenje prostora za potrebe boračko-invalidske zaštite pripadnika Vojske Republike Srpske u mjesnoj zajednici Srpska Varoš. U rebalansu smo obezbijedili i potrebna sredstva da se Javno preduzeće 'Radio Brčko' preregistruje u Javnu radio-novinsku ustanovu 'Radio Brčko', izjavio je na konferenciji za medije brčanski gradonačelnik Esed Kadrić.

On je još jednom podsjetio da je rebalans rezultat prenošenja sredstava iz kapitalnog budžeta za 2019. godinu, ali i da su uštede iz ovogodišnjeg budžeta kvalitetno raspoređene u planirane kapitalne projekte, stoji u saopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

U Brčkom obilježen 'Dan narcisa'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo