Svijet     | 15.11.2021. 12:00 |

Američki novinar pušten iz zatvora u Mijanmaru

FENA Internet

MIJANMAR, 15. novembra (FENA) - Novinar iz Sjedinjenih Američkih Država, Danny Fenster pušten je iz zatvora u Mijanmaru tri dana nakon što je osuđen na 11 godina zatvora zbog podsticanja na nasilje i pobunu, kao i kršenja imigracionih zakona.

Kako javlja BBC, portparol vojne hunte Zao Min Tun je rekao da je Fensteru dopušteno da napusti zemlju.

Fenster, koji je radio za internet medij Frontier Myanmar, priveden je u maju na aerodromu dok je čekao ukrcavanje za let u SAD.

On je jedan od desetina novinara uhapšenih nakon vojnog udara u februaru.

Fenster je osuđen za kršenje zakona o imigraciji, nezakonito udruživanje i poticanje na pobunu, a u optužnicu su mu prošle nedelje dodati i pobuna i terorizam, za koje je propisana maksimalna kazna doživotnog zatvora.

Kako je došlo do puštanja na slobodu američkog novinara, nije još poznato, ali BBC piše da je moguće da je ulogu u pregovorima imao bivši američki ambasador Bill Richardson koji se trenutno nalazi u Mijanmaru, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Fenster je bio jedini strani novinar osuđen za teži zločin od kada je vojska preuzela vlast u zemlji u februaru i svrgnula izabranu vladu Aung San Suu Kyi. 

Vlada koju je formirala vojska snažno suzbija slobodu medija i zatvorila je takoreći sve kritičke medije i uhapsila oko 100 novinara, od kojih je oko 30 još u zatvoru. Neki od zabranjenih medija i dalje rade bez dozvole i objavljuju online, a njihovi zaposleni uspeli su da izbjegnu hapšenja, podsjeća AP.

Vojna vlast prouzrokovala je mnogobrojne mirne proteste koji su suzbijeni silom. Udruženje za političke zatvorenike je prenelo da je ubijeno više od 1.200 civila, a oko 10.000 uhapšeno.

Naoružani otpor u zemlji se proširio, pa se strahuje od izbijanja građanskog rata, piše AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta