Kultura     | 15.11.2021. 14:32 |

Knjige prof. dr. Hamze Karčića predstavljene na Fakultetu političkih nauka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Knjige prof. dr. Hamze Karčića “Međunarodni odnosi - bosanska perspektiva” i “Međunarodni odnosi: Pogled iz Sarajeva” predstavljene su u Sarajevu na Fakultetu političkih nauka.

Jedan od promotora i recenzenata, prof.dr. Asim Mujkić, rekao je da prvo štivo sadrži 31 komentar, osvrt i reakciju, pisane za prestižne međunarodne medije tokom proteklih pet-šest godina, što je u sadržajnom smislu prilično raznorodan materijal - od historijskih ostvrta do tekućih problema kao što je pandemija.

Kao nosivu konstrukciju cijelog sklopa Mujkić identificira 'bosansku perspektivu', s njenim ravnopravnim učešćem u dijalogu o pojavama što oblikuju današnji svijet. Tu vrstu društvenog angažmana, rijetkog kod autora s naših prostora, prof. dr. Mujkić smatra pohvalnom samu po sebi, rekao je.

Štivo “Međunarodni odnosi: Pogled iz Sarajeva ” predstavila je prof.dr. Nermina Mujagić, također recenzentica, naglašavajući da je to zbornik 68 hronološki poredanih autorovih novinarskih radova, objavljivanih u listu “Oslobođenje” od jula 2009. do oktobra prošle godine.

U tekstovima je riječ i o kongresmenima te službenicima američke administracije, naklonjenima Bosni i Hercegovini, čija imena zaslužuju da ostanu u bosanskoj memoriji i za ubuduće jer su se u najtežim vremenima zalagali za vojni angažman Sjedinjenih Američkih Država u napadnutoj Bosni i Hercegovini, za ukidanje embarga na oružje bosanskim muslimanima ili za nazivanje počinjenog genocida pravim imenom.

Riječju, bili su prijatelji Bosne i Hercegovine, a neki od njih žrtvovali i političku karijeru u vlastitoj zemlji zbog stava o potrebnom američkom angažmanu radi prekida rata u BiH. 

Prof. dr. Hamza Karčić posvetio je godine istraživanju odnosa Sjedinjenih Američkih Država prema Bosni i Hercegovini od 90-tih godina proteklog stoljeća dosad, kazao je moderator tokom današnje promocije, dekan Fakulteta političkih nauka Sead Turčalo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljanje romana 'Alfabet ljubavi i smrti' Aleksandra Bečića 15. marta u Slozi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'