Svijet     | 15.11.2021. 15:40 |

Čelnik IAEA Rafael Grossi uskoro u posjeti Iranu

FENA Internet

TEHERAN 15. novembra (FENA) - Čelnik agencije UN- za nuklearni nadzor rafael Grossi uskoro će posjetiti Teheran kako bi se sastao s ministrom vanjskih poslova i čelnikom Iranske agencije za atomsku energiju (AEOI), rekao je  portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh.

Govoreći na redovnoj sedmičnoj konferenciji za novinare, Khatibzadeh je u ponedjeljak kazao da je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi u bliskim vezama s AEOI i zvaničnicima u iranskoj ambasadi u Beču.

Iran je pozvao Grossija da posjeti Teheran i ponudio je datum njegove posjete, kazao je, dodajući da će se Grossi uskoro sastati u Teheranu s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amirabdollahianom i čelnikom AEOI Mohammadom Eslamijem.

Po pitanju razgovora u Beču, kazao je da će jedini prihvatljivi sporazum biti onaj koji okončava eru Donalda Trumpa i u potpunosti ukida sankcije, dodajući da je, ipak, bilo nesuglasica među učesnicama JCPOA (nuklearnog sporazuma) u šest rundi razgovora održanih u Beču.

- Čuli smo o američkoj namjeri da se ponovo pridruži JCPOA, ali je ono što je bitno za nas da se osigura ukidanje sankcija i da se to verificira – kazao je Khatibzadeh, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije