Svijet     | 15.11.2021. 18:25 |

Irak organizuje let za povratak svojih državljana sa poljsko-bjeloruske granice

FENA Internet

BAGDAD, 15. novembra (FENA) – Iračka vlada saopćila je da će u četvrtak ove sedmice organizovati let za repatrijaciju, na dobrovoljnoj osnovi, svojih državljana koji se nalaze na granici Poljske i Bjelorusije.

- Irak će organizovati prvi let za one koji se žele dobrovoljno vratiti 18. novembra iz Bjelorusije - rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ahmed al-Sahaf iračkoj televiziji, javlja AFP. 

Nije rekao koliko će ljudi biti na letu Minsk-Bagdad, ali je rekao da za sad raspolaže informacijom da je 571 državljanin Iraka izrazio želju da se vrati u Bagdad.

Hiljade migranata s Bliskog istoka, uključujući mnoge iz autonomne regije Kurdistan u sjevernom Iraku, nalaze se na granici EU-a i Bjelorusije, u vakuumu između EU-a i SAD-a s jedne strane i Bjelorusije i Rusije s druge strane.

Zapadne zemlje optužuju vladu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je stvorila krizu tako što je poticala migrante da dođu u Bjelorusiju, a zatim ih odvela do granice.

Redovne letovi između Bagdada i Minska obustavljene su od augusta, dok su bjeloruske diplomatske misije u Bagdadu i Arbilu, glavnom gradu iračkog Kurdistana, zatvorene više od sedmicu dana.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom