Najave     | 16.11.2021. 07:10 |

U Sarajevu predstavljanje projekta pomoći žrtvama mina u BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Predstavljanje projekta pomoći žrtvama mina, koji se zasniva na izradi 60 visokokvalitetnih proteza, natkoljenih i potkoljenih, rehabilitaciji i održavanju proteza, kojeg finansira Vlada Savezne Republike Njemačke, bit će upriličeno danas u Sarajevu.

Preživjeli od mina u Bosni i Hercegovini, muškarci i žene, kroz ovaj projekt dobili su vrijedne i izuzetno kvalitetne proteze koje im olakšavaju život i kretanje, te dodatne silikonske navlake koje garantuju udobnost i lakoću upotrebe proteze, a također i rehabilitaciju - navode iz Udruženja Centar za obuku pasa za otkrivanje mina-MDDC iz Sarajeva, koje je implementiralo ovaj projekat.

Implementacija projekta počela je u junu ove godine, a s krajem godine završava se izrada svih 60 proteza. Projekat je finansiran od vlade savezne Republike Njemačke preko ITF Enhancing Human Security, a implementira ga Udruženje Centar za obuku pasa za otkrivanje mina-MDDC. 

- U ovim teškim vremenima, kad je cijeli svijet suočen s krizom i pandemijom, ogromnu zahvalnost dugujemo donatoru projekta, Vladi Savezne Republike Njemačke, jer ovo je projekt koji slavi život, koji ohrabruje i daje nadu, a nada nam je svima danas itekako potrebna - kazala je Feni voditeljica projekta pomoći žrtvama mina u MDDC Marija Trlin.

Po njenim riječima, korisnici su prije ovog projekta koristili istrošene i neadekvatne proteze koje su sada zamijenjene kvalitetnim protezama s karbonski stopalima, laganim karbonskim ležištima, pneumatskim koljenima i svim drugim pratećim dijelovima koji omogućavaju lagano korištenje.

- Sve to urađeno je kako bi njihov život i rad, a na prvom mjestu lakoća kretanja, bili poboljšani. U projektu su angažovani i preživjeli od mina, na raspolaganju svima u svakom trenutku kako bi im dali savjet i podršku - kazala je Trlin.

Najavljeno je da će predstavljanju projekta prisustvovati i ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber, koja će upoznati nekoliko korisnika projekta iz raznih krajeva BiH, te se upoznati s rezultatima projekta koji se uspješno privodi kraju.                                                                                            

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Krišto s ministricom Luhrmann o evropskim integracijama BiH i saradnji sa SR Njemačkom

U Tuzli održana promocija projekta pomoći žrtvama mina koji je finansirala Vlada Njemačke

Konaković - Baerbock: Institucionalna saradnja i politički dijalog BiH i Njemačke na visokom nivou

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta