Regija     | 16.11.2021. 10:15 |

U Hrvatskoj od danas obvezne covid potvrde; prosvjedi u Zagrebu i Splitu

FENA Agencije

ZAGREB, 16. studenoga (FENA) - Covid potvrde koje dokazuju da je netko cijepljen, da je prebolio covid-19 ili je negativan od utorka postaju obvezne za ulaz u javne i državne ustanove u Hrvatskoj, čime vlasti žele dodatno zaštiti zdravlje građana, potaknuti ih na cijepljenje i osigurati dostupnost zdravstvenog sustava.

Protiv tih mjera prosvjedovao je dio djelatnika zagrebačkog zatvora u Remetincu, dok se u Splitu dio djelatnika okupio ispred Trgovačkog suda, javlja Hina.

Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, EU digitalnu potvrdu prilikom dolaska na posao morat će predočiti svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnoj razini, a za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli covid uvodi se sigurnosna mjera obveznog testiranja na koronavirus.

Dužnosnici, službenici i zaposlenici ustanova i tvrtki čiji su osnivači država, županije, gradovi i općine dužni su potvrde pokazati osobi koju ovlasti poslodavac, a odbiju li se testirati ili pokazati potvrdu neće moći ući u radni prostor.

Covid potvrde se uvode i u škole, ali samo za zaposlenike. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs očekuje u školama određene probleme dok se ne uhoda uvođenje covid potvrda, ali ne i velike poteškoće jer su škole dobile upute Stožera civilne zaštite i dodatne upute Ministarstva.

Potvrde su uz poneki izuzetak obvezne i za sve stranke koje dolaze u službene prostore, ali i druge osobe koje tamo dolaze po bilo kojoj osnovi.

Zaposlenici koji nisu preboljeli covid ili nisu cijepljeni morat će se testirati dvaput tjedno, pa je otvoreno više od 6500 testnih mjesta, između ostalog u ordinacijama primarne zaštite i ljekarnama. Testno mjesto moći će odrediti i poslodavac, ali onda će potvrda vrijediti samo za dolazak na posao.

Odluka o uvođenju obveznih covid potvrda za ulazak u javne i državne ustanove donesena je na vrhuncu četvrtog vala pandemije i nema ograničen rok primjene, a ujedno je izdana preporuka privatnim poslodavcima da provode slične mjere.

Covid potvrde proširene su na javni i državni sektor nakon što je početkom listopada ta obveza uvedena u zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi.

Novu mjeru u borbi protiv pandemije koronavirusa kritizirala je oporba ocjenjujući kako je riječ o podjeli na građane prvog i drugog reda. Saborska oporba traži da o epidemiološkim mjerama u Saboru odlučuje sam Sabor, a ne Stožer čijom se odlukom ne može ograničavati saborski mandat.

Na obvezne potvrde blagonaklono ne gleda ni Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije, koje je ocijenilo da se u društvu stvorilo "ozračje određenih pritisaka" na necijepljene i poručilo da cijepljenje mora biti dobrovoljno, bez prisile i uvjetovanja.

Najoštriji u kritici bio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je uvođenje obaveznih covid potvrda nazvao "mahnitanjem bez ikakvih argumenata" i poručio da se građani trebaju cijepiti, ali i da imaju pravo na zaštitu od samovolje.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije