Svijet     | 16.11.2021. 10:56 |

Lukašenko i Merkel o okončanju migrantske krize

FENA Internet

MINSK, 16. novembra (FENA) - Bjeloruski čelik Aleksandar Lukašenko izjavio je u utorak da će održati drugi telefonski razgovor s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u jeku napora na okončanju migrantske krize na bjeloruskoj granici s Evropskom unijom, javila je bjeloruska državna novinska agencija Belta.

Lukašenko je kazao da je nakon njihovog prvog telefonskog razgovora u ponedjeljak, Merkel izjavila da će joj trebati vremena da razgovara s ostalim članicama EU o prijedlogu Minska za rješenje krize, navela je Belta, prenosi Reuters.

U međuvremenu je i francuski predsjednik Emmanuel Macron održao telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koj je ključni politički saveznik Lukešnka.

Dvojica čelnika razgovarali su o ulozi koju bi Rusija mogla igrati u ublažavanju spora koji traje od ljeta, kao i o migrantskim problemima, saopćili su izvori iz Jelisejske palate nakon razgovora.

Sudeći po Kremlju, Putin je izjavio da bi šefovi država članica EU trebali raspravljati o tom problemu direktno s Lukašenkom.

Lukašenko negira optužbe EU da je migrantima dopušten ulazak u Bjelorusiju iz zemalja kao što su Afganistan i bliskoistočne zemlje, i da su i potom vlasti u Minsku na organiziran način prebacivali na granicu EU s Bjelorusijom.

Većina pažnje je usmjerena na bjelorusko-poljsku granicu, gdje su vlasti postavile ograde s bodljikavom žicom i kontrolne punktove kako bi odvratile migrante, prenosi dpa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije