Bosna i Hercegovina     | 16.11.2021. 12:04 |

Više od 200.000 KM za projekte održivog povratka u TK

FENA Saopćenje

TUZLA, 16. novembra (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona danas je na sjednici dala saglasnosti za realizaciju više odluka o odobravanju sredstava lokalnim zajednicama u okviru programa Podrška povratku prognanih osoba.

Kako je saopćeno nakon sjednice Vlade, Općini Lukavac je odobreno 9.395,10 KM za postavljanje ulične rasvjete u Mjesnoj zajednici Panjik. Općini Kalesija je odobreno 40.000,00 KM za sanaciju i izgradnju ulične rasvjete u naselju Memići, kao i 8.500,00 KM za izgradnju nadstrešnice na groblju Citluk u povratničkom naselju Zelina u Mjesnoj zajednici Gojčin.

Za izgradnju zaštitne ograde uz postojeću regulaciju u centralnom dijelu općine Sapna u Mjesnoj zajednici Kraljevići odobreno je 40.000,00 KM. Za sanaciju klizišta Turalića put u Mjesnoj zajednici Turalići, općini Kladanj je odobreno 14.460,00 KM, dok je za sanaciju puta u naselju Srednja Dragunja Gradu Tuzla odobreno 10.896,00 KM.

Kada su u pitanju lokalne zajednice na području entiteta Republika Srpska, Gradu Doboj je za sanaciju puta u Mjesnoj zajednici Svjetliča odobreno 19.979,51 KM. Gradu Zvornik je odobreno ukupno 15.000,00 KM, od čega je za asfaltiranje puta u naselju Čolovnik odobreno 10.000,00 KM, a za asfaltiranje parkinga u naselju Tulići 5.000,00 KM.

Odobreno je i 20.000,00 KM Opštini Bratunac, kao učešće Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK u asfaltiranju lokalnog puta u mjestu Pirići. Opštini Modriča odobreno je 15.484,63 KM za sufinansiranje projekta završetka Agro Biznis Centra u MZ Tarevci, a za sanaciju oluka i mokrih čvorova u područnoj osnovnoj školi Potočari, Opštini Srebrenica je odobreno 13.374,97 KM.

Vlada TK je izmijenila Program mjera zdravstvene zaštite životinja na Tuzlanskom kantonu za 2021 godinu. Ovim izmjenama, u okvirima ranije predviđenih sredstava, internom preraspodjelom povećana su ukupno planirana sredstva za učešće u podmirenju troškova za vještačko osjemenjivanje krava za period 1. januar do 30. novembar 2021. godine.

Također, Vlada je između ostalog dala i prethodnu saglasnost na prijedlog Odluke Upravnog odbora JU Univerziteta u Tuzli o dopuni Odluke o iznosu participacije i školarine u troškovima sva tri ciklusa studija na fakultetima/Akademiji Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2021/22. godini.

Naime, kako se za studijske programe koji su proizvod projekata koje finansira Europska komisija ne može naplaćivati školarina tokom trajanja projekta, ovom dopunom predviđeno je da studenti upisani na studijski program "Ekomonitoring i bioindikacija voda“ Prirodno-matematičkog fakulteta, a koji je proizašao iz Erasmus + projekta, neće plaćati školarinu.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada TK utvrdila kriterije raspodjele 2.1 milion KM za podršku sportu

Ambasador Reilly u TK: Putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo u fokusu djelovanja Vlade TK

Sufinansiranje energijski efikasne i ekološke javne rasvjete u tri općine TK

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta