Svijet     | 16.11.2021. 12:05 |

Na poljsko-bjeloruskoj granici situacija eskalirala

FENA Internet

GRODNO, 16. novembra (FENA) - Situacija na granici između Poljske i Belorusije, u regionu Grodno, gdje se nalazi više stotina neregularnih migranata, eskalirala je u utorak nakon što je grupa migrana pokušala ući na teritoriju Evropske unije.

Bjeloruski državni komitet za granice objavio je video snimak na kojem se vidi kako poljska policija interveniše u tampon zoni na granici dvije zemlje.

Poljska policija koristila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala migrante.

Ministarstvo odbrane Poljske saopćilo je da su migranti kamenicama napali vojnike i pripadnike policije, te da pokušavaju uništiti ogradu i preći na teriotriju Poljske, prenosi Anadolija. 

Više od 2.000 migranata, među kojima su žene i djeca, u ponedjeljak je napustilo kampove u Bjelorusiji i krenulo prema zapadnoj granici s Poljskom.

Zapadno od grada Grodna, migranti, koji su došli uglavnom iz Iraka, napustili su kampove koje su izgradili u šumskom području te su cijelu noć proveli na graničnom prelazu Bruzgi - Kuznica.

Bjelorusija je u oktobru suspendovala sporazum s Evropskom unijom kao i obavezu da prime nazad migrante koji su sa njene teritorije ušli u EU.

Evropska unija optužuje bjelorusku administraciju da "koristi neregularnu migraciju kao sredstvo" i "pokušava destabilizovati EU" slanjem migranata na granice država članica EU.

Poljske vlasti najavile su da neće dopustiti migrantima ulazak u zemlju i da će one koje uspiju poslati nazad u Bjelorusiju. Istovremeno Bjelorusija optužuje Poljsku da ne pruža humani tretman ljudima koji žele migrirati u Evropu. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo