Bosna i Hercegovina     | 16.11.2021. 14:30 |

Brkić: Za stabilnost regije važni suradnja i očuvanje dobrosusjedskih odnosa

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BEOGRAD, 16. novembra (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedatelj Komisije za suradnju s NATO-om BiH Josip Brkić, na poziv predsjednika  Parlamentarne skupštine NATO-a Geralda Connollya, sudjelovao je u Beogradu na 101. Rose Roth seminaru, te bio jedan od govornika na panelu posvećenom pitanju stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Na početku obraćanja zamjenik Brkić podvukao je da su za stabilnost regije važni suradnja, očuvanje dobrosusjedskih odnosa i međusobna solidarnost.

Istaknuo je kako je Bosna i Hercegovina zemlja koja je u potpunosti posvećena procesu europskih integracija kao svom strateškom vanjskopolitičkom prioritetu i cilju i izrazio nadu da će EU podržati integraciju novih članica te na taj način održati i produbiti i vlastiti potencijal.

Naveo je aktuelnosti u okviru NATO integracija BiH – Program reformi 21, koji je izradila Komisija i koji je  dostavljen Vijeću ministara BiH na daljnju proceduru, ali i da se o njemu još nije raspravljalo zbog trenutne blokade državnih institucija.

- Čak i kada je provedba reformi složena i trenutno u stanju mirovanja, BiH ostaje predana svojim integracijama u EU, kao i suradnji i partnerstvu s NATO-om, a proces reformi potrebnih za stabilnost i prosperitet svih žitelja BiH, zasigurno treba nastaviti - naveo je Brkić.

Brkić je podsjetio da BiH u okviru vlastitih mogućnosti doprinosi zajedničkim naporima za uspostavljanje i očuvanje mira i stabilnosti u svijetu te kao kredibilan partner sudjeluje u operacijama potpore miru, od čega i sama ima dobrobit i to kroz poboljšanje vlastite interoperabilnosti i sposobnosti odbrambenog sistema.

Pored toga naveo je i da BiH, kao zemlja partner, sudjeluje i u operacijama odgovora na katastrofe, čime omogućuje razvoj vlastitog nacionalnog civilnog sistema upravljanja vanrednim situacijama i katastrofama.

Ocijenio je da je za sigurnost i stabilnost u regiji vrlo važna odluka Vijeća sigurnosti UN-a o produženju jednogodišnjeg mandata EUFOR-u ALTHEA u Bosni i Hercegovini, te istaknuo da je stabilnost i sigurnost Europe usko povezana sa stabilnošću zapadnog Balkana.

Zamjenik ministrice Brkić je konstatirao da regija zapadnog Balkana nema alternativu daljnjoj suradnji i izgradnji međusobnog razumijevanja i solidarnosti i dodao da je, bez obzira na to koliko je euroatlantski proces težak ili dugačak, ipak izvodiv.

Poručio je da će BiH i zapadni Balkan ostati predani jačanju i održavanju suradnje sa svojim partnerima u EU i NATO-u.

Seminar Rose Roth u Beogradu kojeg organizira NATO Parlamentarna skupština u suradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije i uz potporu Vlade Švicarske posvećen je euroatlantskim integracijama, Partnerstvu za mir i koracima u suočavanju sa preostalim izazovima na zapadnom Balkanu, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'