Bosna i Hercegovina     | 16.11.2021. 15:35 |

AVP Sava i Ministarstvo privrede KS - Smanjiti rizike od poplava (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo Sejad Delić i ministar privrede KS Adnan Delić danas su na sastanku u Sarajevu razgovarali o narednim aktivnostima radi smanjenja rizika od poplava na području KS.

Nedavne poplave koje su pogodile Kanton Sarajevo, najveće probleme napravile su na području općina Ilidže, Novog Grada, Vogošće i djelimično Ilijaša.

- Kada je riječ o Sarajevskom polju mi smo u proteklom periodu od 2008. godine izdvojili oko 15 miliona KM za regulaciju korita rijeka Bosne i Željeznice. Ukupna dužina tih vodotoka je 47,3 kilometra – naveo je direktor Sejad Delić.

Da bi Agencija za vodno područje rijeke Save, kako je napomenuo, bilo šta radila moraju biti rješeni imovinsko-pravni odnosi i izdate građevinske dozvole od lokalne zajednice.

Što se tiče područja općine Ilidža, kako je naveo Sejad Delić, tamo je potrebno regulisati korito rijeke Željeznice u dužini 6,6 km. U proteklom periodu to korito regulisano je u dužini od 3.520 metara. Dionica koja je najteže pogođena poplavama je od Osjeka do Otesa u dužini od 1.250 metara i vrijednost tog projekta je pet miliona KM. Sejad Delić je dodao da za ovu dionicu nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi i dok to Općina Ilidža ne bude uradila i izdala građevinsku dozvolu, radovi na vodotoku ne mogu početi.

Druga dionica je od Mosta spasa do entitetske linije u Vojkovićima u dužini 1.850 metara, a potrebna sredstva iznose oko sedam miliona KM što prevazilazi godišnji budžet Agencije za te namjene, pa je stoga taj projeket kandidovan Svjetskoj banci od koje očekuju odgovor.

Današnji sastanak direktor Sejad Delić i ministar privrede KS Adnan Delić ocijenili su korisnim i konstruktivnim, naglašavajući značaj i buduće saradnje kako bi zajednički rješavali probleme.

- Cilj nam je da što brže donesemo određena akta, potpišemo određene sporazume, da Vlada KS i Agencija za vodno područje rijeke Save vide mogućnosti izdvajanja sredstava. Također, određene projekte bi kandidirali prema međunarodnim finansijskim institucijama u cilju rješavanja vodotoka rijeka Bosne i Željeznice – kazao je direktor Delić.

Vlada KS, odnosno Ministarstvo privrede shodno zakonu ima namjenska sredstva koja su predviđena za uređenje riječnih korita.

- Nažalost, u proteklim godinama su ta sredstva bila izdvajana za rješavanje drugih stvari mimo uređenja riječnih korita. Nacrt zakona o vodama je na neki način već u proceduri i mislim da će ove sedmice biti na Vladi KS i da ćemo i to pitanje riješiti u korist uređenja riječnih korita – naveo je ministar Delić.

Naglasio je da su danas posebnu pažnju posvetili prijedlogu određenog sporazuma putem kojeg bi zajedno Agencija za vodno područje rijeke Save i Vlada KS finansirali uređenje riječnih korita iz prve kategorije, odnosno riječna korita Željeznice i Bosne na kritičnim područjima.

Ministar Delić je dodao da je proteklih dana razgovarao s privrednicima u područjima pogođenim poplavama, kojima su dali čvrsta obećanja da će u narednim godinama svu pažnju, ljudsku i materijalnu, usmjeriti na rješavanje tih pitanja.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6758

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Nsj9mYwEuhSIKi_aHEXJ8u0-dFx3zxeT?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Mijatović i načelnici sarajevskih općina potpisali sporazume o uređenju riječnih korita

Ministarstvo privrede KS - Još tri miliona KM za uređenje poslovnih zona

Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo - Sve dobronamjerne sugestije treba analizirati

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije