Svijet     | 16.11.2021. 17:42 |

Rusija odbacila optužbe da ugrožava astronaute u svemiru

FENA Internet

MOSKVA, 16. novembra (FENA) - Ruski zvaničnici odbacili su u utorak optužbe da su ugrozili astronaute na Međunarodnoj svemirskoj stanici provodeći test oružja koji je stvorio više od 1.500 komada svemirskog otpada.

Američki zvaničnici u ponedjeljak su optužili Rusiju da je raketom uništila stari satelit u, kako su nazvali, nepromišljenom i neodgovornom potezu. Krhotine bi mogle nanijeti veliku štetu svemirskoj stanici s obzirom da ona kruži oko Zemlje brzinom od 28.000 kilometara na sat.

Astronauti se sada suočavaju sa četiri puta većim rizikom od uobičajenog, rekao je administrator NASA-e Bill Nelson agenciji Associated Press.

Test jasno pokazuje da je Rusija, "uprkos svojim tvrdnjama da se protivi korištenju oružja u svemiru, spremna da ugrozi istraživanje i korištenje svemira za sve nacije svojim bezobzirnim i neodgovornim ponašanjem", rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u saopćenju.

Ruska svemirska agencija Roskosmos nije htjela potvrditi ili demantirati da je došlo do korištenja oružja, rekavši samo da je "bezuslovna sigurnost posade bila i ostala naš glavni prioritet" u saopćenju objavljenom u utorak.

Rusko ministarstvo odbrane u utorak je potvrdilo da je izvršilo testiranje i uništilo ugašeni satelit koji je u orbiti od 1982. godine, ali je insistiralo da su "SAD sigurno upoznate da nastali fragmenti u tom procesu, u smislu vremena testiranja i orbitalnih parametara, nisu i neće predstavljati prijetnju orbitalnim stanicama, svemirskim letjelicama i svemirskim aktivnostima” , nazivajuću primjedbe američkih zvaničnika “licemjernim”.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je eksplozija izvedena "sa hirurškom preciznošću" i da ne predstavlja prijetnju za svemirsku stanicu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također je optužio da je "licemjerno" reći da Rusija rizikuje miroljubive aktivnosti u svemiru.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'