Svijet     | 17.11.2021. 10:10 |

Sedam azerbejdžanskih vojnika poginulo u vojnoj operaciji na granici s Armenijom

FENA Internet

BAKU, 17. novembra (FENA) - Najmanje sedam azerbejdžanskih vojnika u utorak je poginulo tokom borbenih operacija na azerbejdžansko-armenskoj granici, saopćilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Ministarstvo je u srijedu navelo da je još 10 vojnika povrijeđeno tokom vojnih operacija.

- Situacija na azerbejdžansko-armenskoj državnoj granici se stabilizovala od večeri 16. novembra. Provokacija i vojni avanturizam koji je Armenija počinila na državnoj granici potpuno su propali... -  navodi se u saopćenju, prenosi Anadolija.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana ranije je saopćilo da su armenske snage izvele "velike provokacije" na borbena mjesta azerbejdžanske vojske u regijama Kalbajar i Lachin na državnoj granici.

- Azerbejdžanska vojska odmah je izvela hitnu operaciju - navodi se u saopćenju i dodaje da je kretanje armenskih snaga blokirano, a snage i sredstva oštećena.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je o graničnim tenzijama s armenskim premijerom Nikolom Pashinyanom.

Odnosi između Armenije i Azerbejdžana problematični su od početka 90-ih godina
prošlog vijeka kada je Armenija okupirala Nagorno-Karabah i još sedam susjednih regija koje su suvereni dio teritorije Azerbejdžana.

Tokom 44-dnevnog sukoba koji je počeo krajem septembra prošle godine, Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova i 300 naselja i sela koje je Armenija ilegalno držala pod okupacijom skoro 30 godina.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Rusija uznemirena 'uvredljivom retorikom' Armenije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom