Svijet     | 17.11.2021. 10:54 |

Izraelska vojska s Golanske visoravni raketirala prazno skladište kraj Damaska

FENA Internet

DAMASk, 17. novembra (FENA) - Izraelska vojska ispalila je rakete na ciljeve kraj glavnog grada Sirije Damaska, javili su sirijski državni mediji.

Izraelske snage su na Golanskoj visoravni, poslije ponoći, ispalile dvije rakete tipa zemlja-zemlja na prazno skladište južno od Damaska, navela je agencija SANA, prenosi Beta.

Žrtava nije bilo i sirijska odbrana je oborila jednu izraelsku raketu.

Sirijska vojska tvrdi da obara dolazeće rakete poslije gotovo svakog navodnog izraelskog napada, što izraelski vojni zvaničnici i odbrambeni analitičari uglavnom odbacuju kao prazno razmetanje, komentarišu izraelski mediji.

Izraelska vojska nije komentarisala najnoviji napad.

U proteklim sedmicama porastao je broj napada koji se pripisiju Izraelu, uključujući i napad na područje Homsa prošle sedmice

Jutrošnji napad je četvrti koji je pripisan Izraelu tokom novembra.

Nekoliko tih napada izvedeno je raketama zemlja-zemlja umjesto iz borbenih aviona u skladu sa očitim dogovorom sa Moskvom jer protivzračna odbrana ruske proizvodnje koju koristi Sirija teško odoljeva tim udarima iz zraka, što sramoti Rusiju navodi “Times of Israel”, prenosi Al Jazeera Balkans.  

Premijer Izraela Naftali Bennett je u utorak, tokom obilaska vojnika na vojnoj vježbi na sjeveru, rekao da će se njegova zemlja braniti sopstvenim snagama aludirajući na izraelsku kampanju protiv Irana i iranskih saveznika u Siriji.

Izraelski zvaničnici su izrazili zabrinutost što Iran snabdijeva Siriju sistemima zemlja – zrak i zbog sirijskih unaprijeđenih sposobnosti za odbranu što je otežalo izraelskoj vojsci da djeluje u Siriji.

Izrael je izveo stotine napada iz zraka u Siriji od početka građanskog rata u toj zemlji, ciljajući konvoje oružja za koje vjeruje da su namijenjene libanskom proiranskom ektremističkom Hezbollahu koji se bori na strani snaga Vlade Sirije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Tajani pozvao Izrael da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana